U Saboru predstavljen Nacrt izvješća Europskog parlamenta o uvođenju eura u Hrvatskoj

Zagreb - Predsjednica Odbora za financije i državni proračun Grozdana Perić i predsjednik Odbora za regionalni razvoj i fondove Europske unije Marko Pavić s članovima dvaju odbora te predsjednikom Odbora za gospodarstvo Žarkom Tušekom, održali su zajednički radni sastanak sa Siegfriedom Mureşanom, zastupnikom u Europskom parlamentu i izvjestiteljem o uvođenju eura u Hrvatskoj od 1. siječnja 2023. 

Muresan je tom prigodom predstavio nacrt Izvješća u kojem je istaknuto kako je Republika Hrvatska ispunila sve preduvjete poput stabilnosti cijena, održivosti javnih financija, stabilnosti tečaja i konvergencije dugoročnih kamatnih stopa. Pozitivno se Izvješće naslanja na Izvješće o konvergenciji za 2022. od 1. lipnja u kojem su Europska komisija i Europska središnja banka dale pozitivnu ocjenu za  ulazak Hrvatske u eurozonu. Slijedom toga, Europski će parlament podržati prijedlog Europske komisije i podržati uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj od 1. siječnja 2023.. U Izvješću se pritom  ističe kako je Hrvatska uložila iznimne napore u razdoblju velikih izazova poput zdravstvene krize uzrokovane pandemijom covida19 i povećanjem cijena energenata kao posljedice rata u Ukrajini. Hrvatska je, stoji u Nacrtu izvješća, pokazala odlučnost u provođenju strukturnih reformi u pravcu gospodarskog napretka i pritom očuvala financijsku stabilnost. Zaključno se u Izvješću poziva Hrvatsku da nastavi s dobrom komunikacijskom kampanjom o uvođenju eura prema građanima s ciljem lake tranzicije u eurozonu.

Predsjednica Odbora za financije i državni proračun Grozdana Perić je upoznala izvjestitelja Europskog parlamenta s predstojećim aktivnostima među kojima su i izmjene 77 zakonskih akata kojima se uređuju pravila u procesu uvođenja eura. Izrazila je pritom zadovoljstvo što postoji velika potpora hrvatskih građana za uvođenje eura kao i potpora većine parlamentarnih stranka. Ulaskom Republike Hrvatske u eurozonu, dodala je Perić, kao i u šengenski prostor, ostvaruje se u potpunosti europska integracija Hrvatske i zaokružuju višegodišnji procesi koji dodatno jačaju međunarodni položaj Hrvatske.

Predsjednik Odbora za regionalni razvoj i fondove Europske unije Marko Pavić zahvalio je izvjestitelju Europskog parlamenta na ubrzanoj proceduri ulaska Hrvatske u eurozonu, čime su prepoznati napori hrvatske Vlade i prije ulaska u mehanizam ERM II. Dodao je kako će se povoljan utjecaj uvođenja eura odraziti ne samo na hrvatsko gospodarstvo i njene građane već i na druge članice Unije u smislu povećanja investicija i jačanja gospodarske suradnje sa svim članicama europske obitelji.

Imenovani član Odbora za financije i državni proračun dr. sc. Josip Tica dodao je kako je Hrvatska izradila kvalitetan antiinflacijski paket kako bi osiguralo kontroliranu tranziciju u eurozonu bez stvaranja umjetnog rasta cijena kao negativne posljedice.

Izvješće Europskog parlamenta o uvođenju eura u Hrvatskoj od 1. siječnja 2023. biti će predstavljeno na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta te nakon usvajanja, dostavljeno Vijeću Europske unije. Konačna odluka Vijeća očekuje se u prvoj polovini srpnja, a već dan nakon objave odluke na snagu će stupiti Zakon o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj.