U Saboru otvorena dokumentarna izložba „Hrvatska i Turska: 30 godina prijateljskih odnosa“

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Davorko Vidović, predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Hajduković i predsjednik Odbora za harmonizaciju s Europskom unijom Velike nacionalne skupštine Turske Mehmet Kasim Gülpinar otvorili su u četvrtak dokumentarnu izložbu „Hrvatska i Turska: 30 godina prijateljskih odnosa" u povodu 30. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa između Hrvatske i Turske.

–Ova izložba je nastala u suradnji Hrvatsko-turske udruge prijateljstva i Kulturnog centra Yunus Emre Instituta u Zagrebu, uz potporu Veleposlanstva Republike Turske u Zagrebu, Odbora za europske poslove Hrvatskoga sabora, Ministarstva vanjskih poslova Republike Turske i Ureda predsjednika Republike Hrvatske, kazao je uvodno autor izložbe Goran Beus Richembergh ujedno i dugogodišnji predsjednik Hrvatsko-turske udruge prijateljstva. Istaknuo je kako su izložbom prikazane osnovne informacije uspostave odnosa dviju država naglasivši da su oni dugotrajniji od ovih 30 godina uspostave diplomatskih odnosa koji se obilježavaju ovom izložbom. Podsjetio je kako Turska službeno priznala samostalnu i neovisnu Hrvatsku u veljači 1992. godine, a se razvijanje političkih, gospodarskih i kulturnih  odnosa osnažilo sklapanjem temeljnog dokumenta Ugovora o prijateljstvu i suradnji u srpnju 1994. godine koji su ratificirali parlamenti obiju država. 

Uz zahvalu na angažmanu i pripremi ove izložbe Kasim Gülpinar je izrazio zadovoljstvo što s članovima Odbora za harmonizaciju s Europskom unijom boravi u posjeti Hrvatskome saboru u trenutku obilježavanja 30. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa Hrvatske i Turske istaknuvši kako će se potruditi da organiziranjem izložbe sličnog značenja, krajem godine u Velikoj nacionalnoj skupštini Turske, uzvrati gostoprimstvo.–Neka naše zajedničko prijateljstvo živi i jača, poručio je na kraju obraćanja Gülpinar.

–Upravo partnerstvo i prijateljstvo najbolje svjedoče o našim odnosima, posebno kad je riječ o odnosima među našim građanima, a istaknuo bih zahvalnost Turskoj što je stanovništvu potresom pogođenom području krajem 2020. godine darovala 200 stambenih kontejnera u kojima i danas žive, rekao je Davorko Vidović te dodao kako se to prijateljstvo ogleda i u drugim područjima suradnje Hrvatske i Turske. Dodao je kako je uvjeren da će dvije države uskoro surađivati i kao članice EU-a kao što to rade u okviru NATO suradnje.