U Saboru održan okrugli stol o platformskim oblicima rada u Hrvatskoj

Zagreb - U organizaciji Kluba zastupnika Socijaldemokrati u utorak je u Hrvatskome saboru održan okrugli stol s temom: „Prekarni rad u Hrvatskoj - rad putem platformi“.

Svojim izlaganjima raspravu su otvorili dr. sc. Predrag Bejaković iz Instituta za javne financije, dr. sc. Hrvoje Butković iz Instituta za razvoj i međunarodne odnose i  Ana Milićević Pezelj iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske koji su iznijeli pregled proširenosti nesigurnih oblika zapošljavanja u Republici Hrvatskoj u odnosu na zemlje Europske unije. 

Pojmovnim određivanjem prekarnih oblika rada, opsega raširenosti, posljedicama za socijalnu sigurnost te mogućim rješenjima za veću sigurnost tako zaposlenih radnika i raspravom koja je potom uslijedila, najavljene su, kao što je to uvodno naglasio  potpredsjednik Hrvatskoga sabora Davorko Vidović, javne rasprave o izmjenama Zakona o radu te o Prijedlogu direktive Europskog parlamenta i Vijeća o poboljšanju radnih uvjeta u radu putem platformi.

U raspravi je naglašeno da platformski oblici rada, kao relativno novi oblik zapošljavanja i samozapošljavanja, bilježe sve veću raširenost, te je u ovome trenutku njime obuhvaćeno oko 28 milijuna radnika u EU-u, a udvostručenje toga broja očekuje se u naredne tri do četiri godine.

Rad na digitalnim platformama sam po sebi ne mora nužno biti oblikom zapošljavanja koji uskraćuje radna i socijalna prava platformskih radnika, dapače, on otvara brojne mogućnosti i za radnike i za poduzeća i države, uz uvjet  da se regulira u skladu sa najvišim načelima socijalne sigurnosti.

Svi su sudionici u raspravi podržali tri ključna cilja Prijedloga Direktive EU: reguliranje odgovarajućeg  radnog statusa, osiguranje transparentnosti i odgovornosti u algoritamskom upravljanju, te povećanje transparentnosti i sljedivosti za radnike koji rade putem platformi uključujući i one radnike koji rade prekogranično.