Susret predsjednika Sabora Jandrokovića s pripadnicima hrvatske nacionalne manjine u Karaš-severinskoj županiji u Rumunjskoj

Bukurešt – Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković susreo se s pripadnicima hrvatske nacionalne manjine u Karaš-severinskoj županiji u Rumunjskoj.

Tijekom službenog posjeta Rumunjskoj, predsjednik Jandroković posjetio je tri mjesta s najvećim brojem pripadnika hrvatske nacionalne manjine Karaš-severinskoj županiji na zapadu Rumunjske. Karaševski Hrvati predstavljaju jednu od najstarijih, te jezično i etnografski najbolje očuvanih hrvatskih manjina.

Prilikom posjeta Karaševu, predsjednik Jandroković razgovarao je s tamošnjim Hrvatima o pitanjima njihove svakodnevice, kao i o izazovima s kojima se zajednica susreće. Karaševski Hrvati prenijeli su zadovoljstvo ostvarivanjem svojih manjinskih prava u Rumunjskoj. U Zastupničkom domu rumunjskog parlamenta hrvatsku nacionalnu manjinu predstavlja zastupnik Slobodan Ghera, koji je bio domaćinom posjeta Karaševu.

Procjenjuje se da u Rumunjskoj živi oko 6000 pripadnika hrvatske nacionalne manjine, od čega oko 5000 u Karaš-severinskoj županiji. Predsjednik Jandroković istaknuo je pitanje mogućnosti obrazovanja na hrvatskom jeziku kao ključno za hrvatsku manjinsku zajednicu. Uz osnovne škole u županiji, u Karaševu djeluje i dvojezična rumunjsko-hrvatska gimnazija, a od 2017. na obližnjem Sveučilištu Zapad u Temišvaru i Lektorat za hrvatski jezik.

U prigodi posjeta Klokotiću i Lupaku, priređen je prigodni folklorni program hrvatskog kulturno-umjetničkog društva, gdje su uz tamošnje župnike domaćini bili Petar Hategan, ujedno i član Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske te načelnik općine Lupak Marijan Vlasić.

Pri obilasku mjesnih crkvi istaknuta je i iznimno značajna uloga Katoličke crkve u očuvanju jezika i identiteta Hrvata u Rumunjskoj. Predsjednik Jandroković naglasio je važnost potpore očuvanju identiteta hrvatske nacionalne manjine i kroz projekte koje hrvatska vlada kontinuirano financira putem Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.