Sućut predsjednika Hrvatskoga sabora Jandrokovića u povodu smrti akademika Žmegača

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je izraze sućuti obitelji u povodu smrti hrvatskog akademika i sveučilišnog profesora, germanista, povjesničara književnosti i muzikologa Viktora Žmegača:

„Poštovana obitelji,

s tugom i žaljenjem primio sam vijest da nas je napustio akademik Viktor Žmegač. Uime zastupnica i zastupnika Hrvatskoga sabora i osobno, primite izraze iskrene sućuti i dubokog poštovanja.

Gospodina Žmegača pamtit ćemo po njegovoj svestranosti i iznimno bogatom stvaralaštvu u književnosti, glazbi, znanosti i kulturi čime je obilježio vrijeme u kojem je djelovao i dao trajan pečat hrvatskoj baštini. Bio je poliglot široke humanističke naobrazbe s međunarodnim ugledom koji je stekao kao germanist. Kao član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te suradnik Matice hrvatske, kroz svoje dugogodišnje impresivno stvaralaštvo gospodin Žmegač iza sebe ostavio je brojna objavljena djela. Zasluženo je tijekom cijeloga života primao razne hrvatske i inozemne nagrade, od kojih su najistaknutije Nagrada Vladimir Nazor za životno djelo te Nagrada Fonda Miroslav Krleža, a proglašen je i dobitnikom Državne nagrade za životno djelo. Odlaskom gospodina Žmegača hrvatska kultura i znanost ostaju bez jednog od najplodonosnijih intelektualaca u suvremenoj povijesti.

Poštovana obitelji, u ovim teškim trenutcima primite još jednom izraze iskrene sućuti i dubokog suosjećanja.“.