Srednjoškolci iz 52 hrvatske škole sudjeluju na natjecanju o poznavanju Hrvatskoga sabora

Zagreb - Služba za građane Hrvatskoga sabora u petak, 10. ožujka 2023. s početkom u 10:00 sati organizira treće po redu mrežno kviz-natjecanje o poznavanju Hrvatskoga sabora za učenike hrvatskih srednjih škola “Koliko poznaješ Hrvatski sabor?“. 

Kviz se sastoji od trideset pitanja, a učenici srednjih škola će svojim odgovorima pokazati  koliko poznaju Sabor, njegovu ulogu i mjesto u suvremenoj hrvatskoj povijesti od konstituiranja prvog demokratskog višestranačkog Sabora 30. svibnja 1990. do danas, što znaju o ustavnim ovlastima Sabora i njegovu odnosu kao nositelja zakonodavne vlasti s nositeljima drugih grana vlasti u Republici Hrvatskoj, njegovu ustroju, djelokrugu poslova i načinu rada, procedurama u donošenju zakona i drugih akata koje donosi Sabor, kao i o pravima i odgovornostima saborskih zastupnika.

Na ovogodišnjem natjecanju sudjeluju učenici iz 52 škole iz svih krajeva Hrvatske, odnosno 156 učenika raspoređenih u tročlane natjecateljske timove škola, pri čemu svaki učenik u timu ima i svoju zamjenu. Učenici će iz informatičkih učionica u svojim školama odgovarati na trideset pitanja, a za to će imati trideset minuta. Svaki učenik tročlanog tima na svom računalu će rješavati natjecateljski test, a rezultat tima dobit će se zbrojem osvojenih bodova svakog člana tima. Kako svako pitanje nosi jedan bod, maksimalan broj bodova koje tim može ostvariti je devedeset, odnosno tri puta trideset bodova. Timovi s istim brojem osvojenih bodova bit će rangirani prema vremenu predaje testa.

Sukladno Pravilima natjecanja, preliminarni poredak deset najuspješnijih timova škola bit će objavljen na mrežnim stranicama Hrvatskoga sabora do 17:00 sati na dan natjecanja. Konačan poredak deset najuspješnijih timova bit će objavljen u ponedjeljak 13. ožujka 2023. do 17:00 sati na mrežnim stranicama Sabora. Ujedno, konačan poredak timova svih škola biti će dostavljen na adrese elektroničke pošte mentora u ponedjeljak 13. ožujka 2023. do 17:00 sati. 

Svi učenici koji sudjeluju na natjecanju dobit će pohvalnice Hrvatskoga sabora, dok će učenici tri najbolja tima dobiti i prigodne nagrade predsjednika Hrvatskoga sabora. Isto tako, zahvalnice Hrvatskoga sabora dobit će i sve škole kao i svi mentori učenika koji sudjeluju na kvizu.

Informatičku podršku kviz-natjecanju osigurava CARNet.