Saborsko izaslanstvo sudjelovalo na sastanku Stalnog odbora Parlamentarne skupštine SEECP-a

Podgorica - Voditeljica Izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini SEECP-a Ivana Posavec Krivec i zamjenik člana Izaslanstva Jure Brkan sudjelovali su na sastanku Stalnog odbora Parlamentarne skupštine SEECP-a koji predstavlja prvu parlamentarnu aktivnost u okviru predsjedanja Crne Gore ovom regionalnom inicijativom (CiO).

Na sastanku su sudjelovali i predstavnici Ankare, Atene, Beograda, Ljubljane, Podgorice, Sarajeva, Skoplja, Sofije, Tirane, Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore i Regionalnog vijeća za suradnju (RCC).

Razgovaralo se o nizu tema, s posebnim naglaskom na prioritete crnogorskog predsjedanja PS SEECP-a (CiO), planove budućih aktivnosti te pitanje sjedišta Stalnog tajništva PS SEECP-a.

Prioritete crnogorskog predsjedanja predstavio je generalni direktor Generalnog direktorata za multilateralne poslove u Ministarstvu vanjskih poslova Crne Gore Radovan Bogojević, naglasivši da su oni osmišljeni tako da odražavaju ciljeve Procesa suradnje u Jugoistočnoj Europi, istodobno nudeći okvir za razmatranje mogućnosti za zajedničko djelovanje u rješavanju najvećih izazova s kojima se JIE suočava.

Oko pitanja Stalnog tajništva iznesena su različita mišljenja predstavnika Ankare, Beograda, Atene, Sofije, Skopja koja su bila na tragu potreba za kompromisnim rješenjem ovog važnog pitanja za budućnost PS SEECP-a. 

Sudionicima sastanka obratio se i viši analitičar za ekonomske politike Savjeta za regionalnu suradnju (RCC) i koordinator Strategije za Jugoistočnu Europu 2030 Arslan Umut Ergezer koji je održao prezentaciju o temi ciljeva i prioriteta ove strategije, kao i uloge Parlamentarne skupštine Procesa suradnje u Jugoistočnoj Europi u njezinoj provedbi.

Na kraju je, uime domaćina, predsjedateljica Dragica Sekulić zaključila sastanak zahvalivši svima na konstruktivnoj raspravi te izrazila nadu da će se tijekom crnogorskog predsjedanja pronaći kompromisno rješenje pitanja Stalnog tajništva.