Saborsko izaslanstvo posjetilo Tursku

Ankara - Istanbul – Izaslanstvo saborskog Odbora za vanjsku politiku zaključilo je u utorak svoj dvodnevni službeni posjet Republici Turskoj. Hrvatsko izaslanstvo, koje je u Ankari i Istanbulu boravilo na poziv Odbora za vanjske poslove Velike nacionalne skupštine Turske, predvodio je predsjednik Odbora za vanjsku politiku Gari Cappelli u pratnji člana Odbora Ivana Ćelića i člana Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska - Turska Zvane Brumnića.

Prvoga dana službenog posjeta zastupnici su boravili u Ankari gdje su domaćini radnih sastanka bili predsjednik Odbora za vanjske poslove Akif Çağatay Kiliç i predsjednik Međuparlamentarne skupine prijateljstva Turska-Hrvatska u Velikoj nacionalnoj skupštini Turske İsmail Bilen. Na sastanku se razgovaralo o bilateralnoj suradnji dviju država koja je ocjenjena dobrom i prijateljskom, dok su međuparlamentarna suradnja i suradnja na razini skupina prijateljstva ocijenjene otvorenima, predstavljajući dobar temelj za daljnju uspješnu suradnju. U tom kontekstu, nedavni službeni uzvratni posjet predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana Hrvatskoj pruža dobru osnovu za nastavak daljnjeg političkog dijaloga i snažniju gospodarsku suradnju, rečeno je na sastanku. Među ostalim su na sastanku u fokusu bili globalni izazovi s kojima se trenutačno suočavaju Europska unija i  Republika Turska, počevši od pitanja mira i stabilnosti u Ukrajini i međusobnoj suradnji unutar NATO saveza. Dotaknuto je i pitanje migracija odnosno izbjeglica iz ratom pogođenih područja. Posebni naglasak stavljen je na pitanje država Zapadnog Balkana u kontekstu njihovog približavanja Europskoj uniji i nastojanjima da se osnaži njihova ekonomska i politička stabilnost. S tim u vezi je u svjetlu nadolazećih parlamentarnih izbora jedna od tema bilo i stanje u Bosni i Hercegovini.

U ponedjeljak se saborsko izaslanstvo u Velikoj nacionalnoj skupštini sastalo i sa članovima Odbora za harmonizaciju s EU, na čelu s Mehmetom Kasımom Gülpinarom, s kojima su razmijenjena mišljenja o međusobnoj suradnji u svjetlu novih geopolitičkih odnosa na europskome kontinentu. Nakon sastanka je u turskom parlamentu svečano otvorena izložba “Turska - Hrvatska: 30 godina prijateljstva”, a u povodu obilježavanja 30. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa između dvije zemlje.

Prvi dan službenog posjeta Turskoj završio je prijemom saborskih zastupnika u turskom Ministarstvu vanjskih poslova i sastankom sa zamjenikom ministra vanjskih poslova gospodinom Yavuzom Selimom Kiranom.

U utorak, na dan obilježavanja Svjetskog dana turizma, saborsko izaslanstvo posjetilo je Istanbul te održalo sastanak s krovnom Udrugom turskih turističkih agencija, kojom prilikom su vođeni razgovori o daljnjem proširenju suradnje u području turizma. S obzirom na postojanje značajnog interesa za ulaganjem u Hrvatsku, mogućnosti daljnje suradnje ocjenjene su vrlo dobrima zbog činjenice da hrvatska i turska turistička ponuda nisu konkurentne, već komplementarne. 

Nadalje je ostvaren susret u turskom Uredu za vanjske gospodarske odnose (DEİK), u čijem se djelokrugu nalazi i koordinacija Tursko-hrvatskog poslovnog vijeća, a na kojemu je rekapituliran posjet turskih gospodarstvenika Hrvatskoj u sklopu Hrvatsko-turskog gospodarskog foruma, a koji je polučio značajno povećanje gospodarske suradnje Hrvatske i Turske.