Predsjednik Sabora Jandroković: Velik interes građana za Dan otvorenih vrata Sabora

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković nazočio je Danu otvorenih vrata Hrvatskoga sabora koji se organizirao u povodu Dana Hrvatskoga sabora.

Tom prilikom, predsjednik Jandroković susreo  se i razgovarao s građanima u Velikoj vijećnici, a dio njih primio je i u svojem uredu.

Izrazio je zadovoljstvo velikim interesom građana za Dan otvorenih vrata kad su mogli sjesti u zastupničke klupe i postavljati pitanja njemu i zastupnicima.

"Drago mi je da smo se ponovno odlučili na otvaranje vrata za naše građane, jer pokazuje se da postoji dosta veliki interes i da je dosta velik broj građana došao danas nakon pandemije korone. Lijepo je to vidjeti, jer su ovdje predstavnici građana koji su dužni voditi računa o njihovim interesima i interesima države", izjavio je Jandroković nakon što su mu građani u Velikoj vijećnici (Sabornici) postavili brojna pitanja. 

Bilo je, rekao je predsjednik Sabora, vrlo zanimljivo iz prve ruke čuti kako ljudi gledaju na rad Sabora i saborskih zastupnika i koji su tu, prema percepciji javnosti, najveći problemi.

Tako su građani, među inim, izrazili nezadovoljstvo svađama u Saboru jer je, kako su rekli, jako ružno vidjeti i čuti svađe, psovke i uvrede između zastupnika te su se založili i da se za neposlušne zastupnike stvori "magareća klupa", a ne da ih se izbacuje sa sjednice. Također, građanima smeta prazna Sabornica, a zanimalo ih je i kad će veće mirovine, brža obnova od potresa, bolja skrb o o djeci sa poteškoćama te zaštita hrvatskog jezika.

Hrvatski sabor je obilježio svoj Dan, u spomen na 8. listopada 1991. kada je donio povijesnu odluku o raskidu svih državnopravnih veza s bivšom SFRJ, čime je Hrvatska postala neovisna država, a ove godine ponovno je - nakon što ga je zadnje dvije godine omela pandemija - organizirao i Dan otvorenih vrata.\Građani su, bez najave, u saborsku zgradu mogli ući od 10 do 17 sati i, uz stručno vodstvo, razgledati dvorane i protokolarne prostore koji nisu dio uobičajenih programa obilaska za posjetitelje te su mogli sjesti u zastupničke klupe i postavljati pitanja. 

Tradicionalna manifestacija Dan otvorenih vrata Hrvatskoga sabora, održava se od 2013. i to najčešće prigodom obilježavanja Dana državnosti i Dana Hrvatskoga sabora, a svake godine okupi veliki broj zainteresiranih građana svih dobnih skupina iz cijele Hrvatske kao i posjetitelje iz inozemstva.

Posljednji put Dan otvorenih vrata Sabora održan je 8. listopada 2019.

Autor: Hina/Ured predsjednika