Predsjednik Sabora Jandroković telefonski razgovarao s predsjednikom Vrhovne Rade Ukrajine Stefančukom

Zagreb - Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković telefonski je razgovarao s predsjednikom Vrhovne Rade Ukrajine Ruslanom Stefančukom.

Predsjednik Vrhovne Rade Ukrajine Stefančuk u telefonskom je razgovoru predsjednika Hrvatskog sabora Jandrokovića izvijestio o aktualnoj sigurnosnoj situaciji u Ukrajini. Prenio je kako ruske snage nastavljaju s raketiranjem, nastojeći trajno onesposobiti kritičnu ukrajinsku infrastrukturu. No, to neće pokolebati otpor agresoru, istaknuo je Stefančuk.

Zaželjevši prijateljskom ukrajinskom narodu ustrajnost u aktualnim iznimno teškim trenucima, predsjednik Jandroković ustvrdio je kako će Hrvatska nastaviti pružati snažnu potporu Ukrajini u njenom pravednom obrambenom ratu. Podsjetio je i na Deklaraciju kojom je Hrvatski sabor 25. veljače 2022. godine, među prvim parlamentima u svijetu, osudio ničim izazvanu rusku agresiju na Ukrajinu i dao punu potporu teritorijalnoj cjelovitosti, suverenitetu i neovisnosti Ukrajine u njezinim međunarodno priznatim granicama. Prvi parlamentarni summit Međunarodne krimske platforme inauguriran u Zagrebu 25. listopada dodatno je potvrdio snažnu parlamentarnu dimenziju hrvatske potpore Ukrajini.

Predsjednik Jandroković izrazio je nadu da će zastupnici u Hrvatskom saboru na izvanrednoj sjednici 16. prosinca potporu Ukrajini dodatno potvrditi i glasanjem za odluku o sudjelovanju Republike Hrvatske u misiji Europske unije za vojnu pomoć za potporu Ukrajini (EUMAM).

Izrazivši zahvalnost na svoj dosadašnjoj hrvatskoj političkoj potpori i vrlo konkretnoj pomoći, predsjednik Vrhovne Rade prenio je očekivanja ukrajinskih institucija i naroda za njenim nastavkom.