Predsjednik Sabora Jandroković sudjelovao u prigodnom obilježavanju židovskog blagdana Hanuke u Hrvatskom saboru

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković sudjelovao je u prigodnom obilježavanju židovskog blagdana Hanuke u Hrvatskom saboru.

Blagdan svjetla - Hanuka, jedan od najznačajnijih židovskih blagdana, obilježen je paljenjem prve svijeće na svečanom svijećnjaku, hanukiji. U ceremoniji su, uz predsjednika Jandrokovića, sudjelovali i veleposlanik Države Izrael u Hrvatskoj Gary Koren, glavni rabin Židovske vjerske zajednice Bet Israel u Hrvatskoj Kotel Da-Don i voditeljica Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska-Izrael Marijana Petir.

Čestitajući blagdan Hanuke, predsjednik Sabora izrazio je zadovoljstvo njegovim ponovnim obilježavanjem u Hrvatskome saboru, čime iskazujemo međusobno uvažavanje i razumijevanje te se još čvršće povezujemo onime nas čini sličnima. Istaknuo je kako hrvatski i izraelski narod dijele iste vrijednosti, a ovaj čin još je jedna potvrda toga, kao i zajedničke želje izgradnje društva na temeljima mira, slobode, međusobnog razumijevanja te zaštite ljudskih, manjinskih i vjerskih prava. Predsjednik Jandroković kazao je i kako smo u posljednjih 30 godina razvili iznimno dobre, kvalitetne, sadržajne i partnerske odnose, a naše razumijevanje može služiti kao primjer drugima.

Dodao je kako u ovo vrijeme blagdana Hanuke i približavanja Božića želimo pokazati brigu za slabije, one koji žive u potrebi, te kad trebamo dijeliti osjećaje vjere i ljubavi sa svim ljudima dobre volje. Također, vrijeme je to pobjede, kako i svjetla nad tamom, mira nad ratom, dobra nad zlim. Tim riječima završio je obraćanje, poželivši vjernicima židovske vjeroispovijesti sretan blagdan Hanuke te dane pred nama ispunjene blagostanjem i mirom.

Voditeljica Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska-Izrael Marijana Petir istaknula je neprestano razvijanje hrvatsko-izraelskih odnosa koje dodatno povezuju židovska zajednica u Hrvatskoj te hrvatski građani koji žive u Izraelu. Iskazavđi zahvalnost na današnjem obilježavanju Hanuke u Hrvatskome saboru, istaknula je simboliku svjetlosti na hanukiji koja širi radost i nadu te poražava malodušnost, mržnju i zlo, te ujedno uputila čestitku povodom blagdan Hanuke.

Nazočnima su se prigodnim riječima obratili i veleposlanik Države Izrael u Hrvatskoj Gary Koren i glavni rabin Židovske vjerske zajednice Bet Israel u Hrvatskoj Kotel Da-Don.