Predsjednik Sabora Jandroković sudjelovao u ceremoniji primopredaje Betlehemskog svjetla mira u Hrvatsku

Zagreb - U svojstvu pokrovitelja, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković sudjelovao je u ceremoniji primopredaje Betlehemskog svjetla mira u Hrvatsku, zajedno s predstavnicima organizatora - Saveza izviđača Hrvatske.

Betlehemsko svjetlo, simbol mira svugdje u svijetu, u nedjelju je stiglo i u Hrvatsku, u zagrebačku katedralu, 30. godinu zaredom u organizaciji Saveza izviđača Hrvatske.

Brojni predstavnici izviđačkih udruga iz cijele Hrvatske okupili su se na Europskom trgu, odakle su krenuli prema Katedrali, a svjetlo je, u ime Saveza izviđača, nosila učenica Mia Mikulec i uručila mons. Josipu Kuhtiću, rektoru zagrebačke katedrale.

U ceremoniji primopredaje je kao pokrovitelj sudjelovao i predsjednik Sabora Jandroković. U izjavi medijima predsjednik je kazao kako je 2022. obilježena ruskom agresijom na Ukrajinu, stradanjem ukrajinskog naroda, puno je žrtava, civila, žena djece.

"U takvim okolnostima Betlehemsko svjetlo simbolizira želju svih nas da rat stane, da bude mir, dobro, da se svi zajedno kao demokratski svijet usprotivimo onome što se događa u Ukrajini, ali i da molimo da bude dovoljno mudrosti i snage kod svih da rat stane", poručio je.

U Bogoslužnom prostoru Blaženoga Alojzija Stepinca na Kaptolu potom je upaljena svijeća "Betlehemskim svjetlom mira" te je održano kratko bogoslužje.

Tradicionalno prvu nedjelju Došašća predstavnik austrijskih izviđača odlazi u Betlehem i pali svjetlo mira u Spilji Isusova rođenja te ga donosi u Austriju.

Pod motom „Zasadi stablo u nadi za mir“ ovogodišnja središnja svečanost Betlehemskog svjetla održana je u crkvi Pfarrkirche Neuottakring u Beču.

Betlehemsko svjetlo su preuzeli predstavnici brojnih nacionalnih skautskih organizacija, kao i hrvatski izviđači.

Autor: Hina/Ured predsjednika