Predsjednik Sabora Jandroković sudjelovao na plenarnoj sjednici Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković sudjelovao je na plenarnoj sjednici Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Na jučer održanoj konstituirajućoj sjednici trećeg saziva Savjeta izabrano je novo vodstvo. Za predsjednika je imenovan predstavnik hrvatske nacionalne manjine iz Mađarske Ivan Gugan, dok su potpredsjednici predstavnica za Bosnu i Hercegovinu Milijana Glamuzina, predstavnica za hrvatsku nacionalnu manjinu Jasna Vojnić, predstavnik za europsko iseljeništvo Goran Strniša te predstavnik za prekooceansko iseljeništvo Zvonimir Aničić.

U obraćanju nazočnima, predsjednik Jandroković čestitao je novoizabranom vodstvu Savjeta te istaknuo njegovu važnu ulogu u očuvanju trajnih odnosa s hrvatskim iseljeništvom. Izrazio je zadovoljstvo današnjim velikim odazivom predstavnika Hrvata koji žive izvan Hrvatske što pokazuje njihovu predanost nastavku kontinuiranog dijaloga kroz sastanke Savjeta. Pritom je ukazao na značaj održavanja čvrstih veza s Hrvatima koji žive u zemlji te onima izvan nje, čemu je i prvi hrvatski predsjednik dr. Tuđman davao izrazitu važnost.

Govoreći o hrvatskom narodu u susjednim zemljama, posebno je istaknuo zaštitu interesa te borbu za opstojnost, jednakopravnost i konstitutivnost hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini kao strateški interes Republike Hrvatske. Vezano za hrvatsku nacionalnu manjinu u Srbiji, izrazio je zadovoljstvo izborom hrvatskog predstavnika u srbijanskom parlamentu te naveo da je to bitan korak u snaženju pozicije hrvatskog naroda koji se treba i nadalje nadograđivati. Pozdravio je projekte i programe Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH kojima se daje podrška u obrazovnim, znanstvenim, kulturnih, gospodarskim i drugim aktivnostima u cilju pomoći hrvatskom narodu koji živi izvan domovine.

U završnim riječima predsjednik Jandroković poručio je predstavnicima Savjeta kako Hrvatska, čvrsto integrirana u EU, te prepoznata u međunarodnoj zajednici, treba biti čvrsti temelj i sidro na koje se mogu osloniti u svojem djelovanju. Tome će svakako pridonijeti i skorašnji ulazak Hrvatske u schengensko područje, eurozonu i OECD, kazao je predsjednik Jandroković. 

Na današnjoj plenarnoj sjednici Savjeta sudjelovali su i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas te zastupnica i predsjednica saborskog Odbora za Hrvate izvan RH Zdravka Bušić.