Predsjednik Sabora Jandroković sudjelovao na komemorativnom skupu u povodu Dana sjećanja na genocid u Srebrenici

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković sudjelovao je na komemorativnom skupu u povodu Dana sjećanja na genocid u Srebrenici, održanom u Maloj vijećnici u Hrvatskom saboru.

Pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskoga sabora, ovogodišnje obilježavanje organizirali su Sabor bošnjačkih asocijacija Hrvatske, Udruga Bošnjaka branitelja Domovinskog rata Hrvatske i saborska zastupnica Ermina Lekaj Prljaskaj.

U prigodnom govoru, predsjednik Sabora Jandroković zahvalio je svim nazočnima na današnjem komemorativnom skupu povodom obilježavanja genocida koji je prije 27 godina počinjen nad više od osam tisuća i tristo ljudi u Srebrenici. Podsjetio je da je Hrvatski sabor 2009. godine proglasio 11. srpnja Danom sjećanja na genocid u Srebrenici, kao i na Izjavu o Srebrenici koju je Hrvatski sabor donio 2005. godine. Već tada taj je zločin Sabor nazvao genocidom, jasno shvaćajući da se radilo o organiziranom zločinu kao dijelom projekta stvaranja „Velike Srbije“. Kao simbole naših stradanja naveo je Vukovar, Škabrnju, ali i mnoga druga mjesta gdje su se zločini činili organizirano i sustavno. Pritom je kazao: „Čovjek izgubi svojstva koja ga čine čovjekom, postane zao, postane zločinac koji ne mari i zaboravlja na druga ljudska bića. Na žalost, puno je takvih trenutaka u ljudskoj povijesti i na našem području i mi smo dužni sjećati ih se; to je naša obveza. Civilizacijsko je dostignuće sjetiti se svake nevine žrtve i svakog čovjeka koji je stradao radi pripadanja određenoj vjeri, naciji, političkoj ideologiji ili svjetonazoru.“. 

Podsjetio je kako smo na žalost i danas svjedoci teških i mučnih scena iz Ukrajine, pri čemu je vidljivo da zlo nije nestalo. Naglasio je važnost evociranja povijesnih sjećanja, ali i učenja mlađih generacija da se za slobodu, demokraciju, mir i univerzalna prava koja svakom čovjeku trebaju pripadati, moramo aktivno i snažno boriti. 

Kazavši kako se i sami nalazimo na područjima gdje su se ratovi događali, naglasio je važnost međusobnog poštivanja između naroda i država. Vezano za Bosnu i Hercegovinu, naveo je kako je važno da sva tri konstitutivna naroda budu ravnopravna i zadovoljna kako bi se osigurala dugoročna stabilnost i mir u toj zemlji. Hrvatska će sasvim sigurno i nadalje prijateljski pomagati BiH na tome putu kako bi i ona, kad zadovolji uvjete, također bila dijelom europske obitelji.

U završnom dijelu govora, predsjednik Sabora poručio je kako je u današnjem vremenu važno imati ulogu mirotvoraca koji se bore za slobodu, mir, demokraciju te one vrijednosti koje nas čine ljudima. 

Na današnjem komemorativnom skupu u povodu Dana sjećanja na genocid u Srebrenici nazočili su i izaslanik predsjednika Vlade ministar obrane Mario Banožić, izaslanica predsjednika Republike Melita Mulić, predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftija akademik Aziz efendija Hasanović, zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba Luka Korlaet, zastupnik u Narodnoj skupštini entiteta Republike Srpske u Bosni i Hercegovini Senad Bratić, predsjednik Sabora bošnjačkih asocijacija Hrvatske i potpredsjednik Udruge Bošnjaka Branitelja Domovinskog rata Hrvatske Kadro Kulašin, brojni saborski zastupnici te drugi sudionici.