Predsjednik Sabora Jandroković sastao se s potpredsjednicom i vršiteljicom dužnosti predsjednice Senata Parlamenta Rumunjske Gorghiuom

Bukurešt – Tijekom službenog posjeta Rumunjskoj, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković sastao se s potpredsjednicom i vršiteljicom dužnosti predsjednice Senata Parlamenta Rumunjske Alinom- Ștefaniom Gorghiu.

U razgovoru su obostrano potvrđeni prijateljski i partnerski odnosi dviju zemalja kako na bilateralnoj razini tako i unutar Europske unije i NATO-a. 

Međuparlamentarni dijalog važan je aspekt odnosa te ga treba nastaviti nadograđivati intenziviranjem posjeta različitih odbora. Predsjednici su se založili za njihovu tješnju koordinaciju u raznim pitanjima od obostranog interesa, poput zdravstva ili članstva u OECD-u.

U razgovoru o gospodarskoj suradnji iskazano je zadovoljstvo rastom trgovinske razmjene među zemljama, ali i istaknut značajan potencijal za daljnji rast. Posebice su izdvojene obrambena suradnja, suradnja u području energetike i prometa te turizma.

Ponovljena je uzajamna potpora na ostvarivanju preostalih vanjskopolitičkih ciljeva. Obje zemlje ispunile su sve potrebne uvjete za ulazak u schengensko područje, a u nastavku puta ka članstvu nastavljaju se podupirati.

I Hrvatska i Rumunjska nastavljaju predano zagovarati proširenje EU na područje jugoistočne Europe, kao i na Ukrajinu i Moldovu. Predsjednik Jandroković istaknuo je kako sve aspirantice za članstvo u EU mogu računati na konkretnu pomoć Hrvatske na zahtjevnom putu prema članstvu.

Vezano za rat u Ukrajini, predsjednik Jandroković izrazio je stav o potrebi za nastavkom europskog i globalnog jedinstva u odgovoru na postupke ruskog agresora.

Istaknuvši u tom kontekstu značaj Prvog parlamentarnog summita Međunarodne krimske platforme u Zagrebu, na kojemu je i osobno sudjelovala, potpredsjednica i vršiteljica dužnosti predsjednice Senata Gorghiu naglasila je vrijednost snažnih poruka potpore Ukrajini. Obje zemlje, kao istinski prijatelji u teškim okolnostima, nastavljaju pružati višedimenzionalnu podršku Ukrajini.

Nakon sastanka predsjednik Jandroković upisao se u Knjigu časti rumunjskog Senata.

U izaslanstvu predsjednika Jandrokovića, na sastanku su sudjelovali voditeljica Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini SEECP-a Ivana Posavec Krivec, te zastupnik u Hrvatskome saboru Andro Krstulović Opara.