Predsjednik Sabora Jandroković s izaslanstvom Hrvatskoga sabora u Vukovaru na obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. – 2022., „Vukovar – mjesto posebnog pijeteta“

Vukovar - U povodu obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković s izaslanstvom Hrvatskoga sabora u Vukovaru sudjelovao je na obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. – 2022., „Vukovar – mjesto posebnog pijeteta“. 

Uoči početka Kolone sjećanja, predsjednik Hrvatskoga sabora Jandroković u izjavi za medije kazao je kako smo kao i svake godine 18. studenoga došli u Vukovar pokloniti se njegovim herojima, hrvatskim braniteljima i svima koji su branili Hrvatsku, ostvarili hrvatsku slobodu i iskazali pijetet prema žrtvama Vukovara.

Također je rekao da odajemo počast svima onima koji su izgubili život, nestali i koje još uvijek tražimo. Sjećamo se tih slavnih, ali i teških, mučnih dana, jer u Vukovaru je bio jedan od najvećih, ako ne i najveći zločin velikosrpskog agresora, istaknuo je.

Danas želimo graditi Hrvatsku u vrlo zahtjevnim okolnostima, vrlo teškim međunarodnim odnosima u kojima dominira, nažalost, rat i ruska agresija na Ukrajinu. Međutim nosimo svoje iskustvo i razumijemo možda i bolje nego drugi što se danas događa u Ukrajini. I zbog toga još sa snažnijim osjećajima i sa još više ponosa, ali i tuge za onima koji su otišli sjećamo se grada Vukovara i herojske borbe i svih naših heroja, poručio je Jandroković.

Kod Spomen obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata predsjednik Jandroković sa saborskim izaslanstvom položio je vijenac i zapalio svijeće u spomen na hrvatske branitelje i civile poginule, ubijene i nestale u agresiji na Vukovar 1991. godine. 

Također je položio cvijeće na grobove generala-bojnika Blage Zadre i pukovnika Marka Babića. Molitvu za žrtve Domovinskog rata grada Vukovara predvodio je đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit Đuro Hranić.

Predsjednik Jandroković nazočio je i svetoj misi za sve žrtve u Domovinskom ratu na Memorijalnom groblju u Vukovaru koju je predvodio gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić. Također je odao počast žrtvama polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća i kod Spomen obilježja na mjestu masovne grobnice na Ovčari.

U prigodi ovogodišnje 31. obljetnice stradanja Vukovara u agresiji bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi u studenome 1991. godine, u Koloni sjećanja, uz državni vrh, sudjelovali su i brojni zapovjednici obrane i branitelji Vukovara s članovima obitelji poginulih, nestalih, ubijenih, nasilno odvedenih i umrlih hrvatskih branitelja Vukovara, kao i pripadnici Hrvatske vojske, članovi povijesnih postrojbi, županijski i gradski dužnosnici, veleposlanici akreditirani u Republici Hrvatskoj, svećenstvo te mnogobrojni domoljubi iz čitave zemlje.