Predsjednik Sabora Jandroković primio veleposlanika Države Katar u Republici Hrvatskoj Al-Thanija

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković primio je veleposlanika Države Katar u Republici Hrvatskoj šeika Mohammeda Yousefa J.J. Al-Thanija.

Sugovornici su se složili u ocjeni prijateljskih i srdačnih odnosa Hrvatske i Katra. Predsjednik Jandroković čestitao je veleposlaniku Al-Thaniju Nacionalni dan Katra koji se obilježava 18. prosinca. Osvrnuo se na svoj nedavni sastanak u Dohi  s čelnikom Parlamentarnog vijeća (Shura Council) Al-Ghanimom, kada ga je pozvao u službeni posjet Hrvatskoj, u cilju daljnjeg jačanja međuparlamentarne suradnje i sveukupnih bilateralnih odnosa.

Obje zemlje zalažu se za snaženje gospodarske suradnje, posebno na području investicija, trgovinske razmjene te energetike. Pozdravljena je ideja održavanja gospodarskog foruma iduće godine, gdje bi se izravno razmijenile poduzetničke ideje i potaknuli novi poslovni projekti. Predsjednik Jandroković istaknuo je prednosti LNG terminala na Krku za distribuciju katarskog plina na europsko tržište te naveo kako se planira i proširenje njegova kapaciteta s 2.9 na 6.1 milijardi kubičnih metara plina, čime se otvaraju nove mogućnosti suradnje. Istaknuo je i Luku Rijeka kao iznimno povoljan dostavni pravac za plasman katarskog plina na tržišta srednje i jugoistočne Europe.

Veleposlanik Al-Thani čestitao je Hrvatskoj na ulasku u europodručje i schengenski prostor. Dodao je kako se, nakon ispunjenja ciljeva dublje europske integracije, Hrvatska sada može snažnije angažirati i na jačanju suradnje s državama Bliskog istoka.

U razgovoru je istaknuto kako su odnosi s pripadnicima islamske zajednice u Hrvatskoj obilježeni tolerancijom, suradnjom i međusobnim poštovanjem. 

Završno je predsjednik Jandroković čestitao na izvrsnoj organizaciji Svjetskog nogometnog prvenstva na kojem je Hrvatska nogometna reprezentacija osvojila treće mjesto, potvrdivši kvalitetu i kontinuitet u tom iznimno konkurentnom sportu.