Predsjednik Sabora Jandroković primio predstavnike građanskih inicijativa u povodu predaje potpisnih knjiga i zahtjeva za raspisivanjem referenduma

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković primio je u ponedjeljak, 24. siječnja 2022. godine, predstavnike građanskih inicijativa "Dosta je stožerokracije“ i „Odlučujmo zajedno“ u povodu predaje potpisnih knjiga i zahtjeva za raspisivanjem referenduma Hrvatskome saboru.

Nakon održanog sastanka predsjednik Sabora Jandroković izjavio je kako su građanske inicijative, sukladno Zakonu o referendumu, podnijele zahtjev za raspisivanjem referenduma i donijele prikupljene potpise što je prvi korak u radnjama koje slijede u idućem razdoblju. Dodao je kako je formirano Povjerenstvo Hrvatskoga sabora u kojem su predstavnici stručnih službi Sabora i građanskih inicijativa te će, nakon obavljene primopredaje, Odboru za Ustav, Poslovnik i politički sustav uputiti zahtjev i zapisnik o primopredaji potpisa. Tada će Odbor održati sjednicu i uputiti plenarnoj sjednici zaključak kojim će od Vlade Republike Hrvatske zatražiti da utvrdi broj i vjerodostojnost potpisa. Kada Vlada to učini, predsjedniku Hrvatskoga sabora vraća informaciju postoji li dovoljan broj potpisa za raspisivanje referenduma. “Ako ne postoji dovoljno potpisa, jasno je da referenduma nema“, kazao je predsjednik Sabora Jandroković, „a ako postoji, ponovo, kao predsjednik Sabora, šaljem Odboru za Ustav, Poslovnik i politički sustav izvješće Vlade o prikupljenim potpisima. Odbor može ili uputiti plenarnoj sjednici zaključak da se provede referendum ili zaključiti da se od Ustavnog suda zatraži mišljenje jesu li referendumska pitanja u skladu s Ustavom. U tom drugom slučaju Ustavni sud ima rok od 30 dana. Ukoliko utvrdi da su referendumska pitanja u skladu s Ustavom, Hrvatski sabor raspisuje referendum, a ako utvrdi da nisu, tada referenduma nema“, objasnio je predsjednik Sabora Jandroković.

Odgovarajući na upite medija kazao je kako je osobnog stava da će Odbor za Ustav uputiti plenarnoj sjednici zahtjev da se od Ustavnog suda traži mišljenje jesu li pitanja u skladu s Ustavom. Istaknuo je da će se ovoga puta svakako inzistirati na promatračima kako ni jedna strana ne bi mogla dovoditi u pitanje relevantnost odluke onih koji će brojati potpise. 

Predsjednik Sabora nije želio prognozirati može li se dogoditi da se ukinu covid potvrde pa referendumi budu nepotrebni. „Unaprijed govoriti što će se događati, ne bi bilo ozbiljno“, kazao je te podsjetio kako dio stručnjaka govori da je omikron zadnja faza covida-19, a dio ih nije siguran pa je teško predvidjeti što će se događati. „Najbolje bi bilo da se točnom pokaže procjena da s omikronom pandemija završava, onda ne bismo ukinuli samo covid potvrde, nego i sve ostale mjere s kojima živimo već dvije godine“, završno je kazao predsjednik Hrvatskoga sabora Jandroković.

Autor: Hina/Ured predsjednika