Predsjednik Sabora Jandroković primio izvršnog potpredsjednika Europske komisije Dombrovskisa

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković primio je izvršnog potpredsjednika Europske komisije zaduženog za gospodarstvo Valdisa Dombrovskisa.

Predsjednik Sabora izvijestio je potpredsjednika Komisije o kontinuiranoj provedbi aktivnosti Hrvatskoga sabora za pravovremeno uvođenje eura. Hrvatski sabor usvojio je u svibnju Zakon o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj, temeljnog akta kojim se uređuju pravila u procesu uvođenja eura. Također je izvijestio da je pred Hrvatskim saborom donošenje 77 zakonskih akata od kojih su 42 nužne izmjene zakona, a 35 manje izmjene koje je potrebno uskladiti.  

Sugovornici su izrazili zadovoljstvo potporom hrvatskih građana za uvođenje eura koja prema posljednjim ispitivanjima javnog mnijenja premašuje 60 posto, kao i potporom većine parlamentarnih stranaka. Predsjednik Jandroković istaknuo je da se ulaskom Hrvatske u eurozonu, kao i u schengenski prostor, ostvaruje u potpunosti europska integracija Hrvatske i zaokružuju višegodišnji procesi koji dodatno jačaju međunarodni položaj Hrvatske.

U razgovoru su posebno istaknuli napore Vlade i Hrvatskoga sabora s ciljem zaštite građana od sprječavanja zlouporaba porasta cijena povezanih s uvođenjem eura. Naglasili su kako globalna gospodarska kriza i inflacija ne smiju biti izlika za neopravdano povećanje cijena prilikom konverzije. Potpredsjednik Europske komisije Dombrovskis upoznao je predsjednika Sabora s daljnjom procedurom vezanom za uvođenja eura u Hrvatskoj te najavio kako očekuje da će Vijeće EU-a i Europski parlament donijeti odluke u prvoj polovici srpnja. 

Predsjednik Jandroković zahvalio je potpredsjedniku Dombrovskisu na njegovoj dugogodišnjoj potpori u pogledu ulaska Hrvatske u eurozonu kao jednog od strateških nacionalnih ciljeva.