Predsjednik Sabora Jandroković održao sastanak sa županom Zadarske županije Božidarom Longinom

Zadar – Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković održao je sastanak sa županom Zadarske županije Božidarom Longinom u zgradi županije.

Župan Longin izvijestio je predsjednika Hrvatskoga sabora o dosadašnjim odličnim rezultatima turističke sezone u Zadarskoj županiji koji su zasad bolji i od rekordne 2019. godine. Visokoj posjećenosti doprinosi i vrlo dobra zračna povezanost Zadra s brojnim destinacijama u svijetu, kao i oporavak kruzerske industrije. Također je izvijestio o kontinuiranom rastu zaposlenosti u Zadarskoj županiji, čemu su uvelike pomogle i mjere Vlade za očuvanje radnih mjesta tijekom pandemije. Župan Longin kazao je kako se na području županije trenutno provode projekti u vrijednosti od 3,8 milijardi kuna. 

Predsjednik Hrvatskoga sabora čestitao je na predstavljenim rezultatima u područjima turizma, razvoja infrastrukture, ruralnog razvoja i ribarstva. Posebno je istaknuo važnost uspjeha u povlačenju sredstava iz EU fondova kao jednog od generatora gospodarskog razvoja. Isto tako, izrazio je nadu u nastavak odlične turističke sezone.

Sugovornici su razgovarali i o globalnim izazovima koji utječu na standard građana poput poskupljenja energenata te izrazili uvjerenje kako će ostvarenje strateških ciljeva poput ulaska u eurozonu i Schengen pozitivno utjecati u rješavanju tih izazova.

Na sastanku su sudjelovali i saborske zastupnice Grozdana Perić i Nikolina Baradić te zastupnik Rade Šimičević.

U izjavi za medije nakon sastanka, predsjednik Jandroković zaključio je kako se Zadarska županija iznimno dobro razvija zahvaljujući kvalitetnom radu lokalnog stanovništva, gradova i općina ali i korištenju izdašnih EU sredstava u od strane poduzetnika, tijela lokalne samouprave te Sveučilišta u Zadru u projektima koji doprinose razvoju gospodarstva, poljoprivrede, ruralnog razvoja, te infrastrukture a od kojih će građani županije imati koristi. Predsjednik je kazao i kako ga je župan Longin izvijestio o turističkoj sezoni koja dosad pokazuje izvrsne rezultate te su obojica izrazili uvjerenje u njezin uspješan nastavak. U svezi poskupljenja cijena energenata s kojima se i Zadarska županija dijeli susreće, predsjednik Sabora poručio je kako se skorim ulaskom u eurozonu, poboljšanje kreditnog rejtinga, iščekivanim ulaskom u schenegenski prostor te skorim otvaranjem Pelješkog mosta stvaraju uvjeti za smanjenje negativnih efekata u globalnim okolnostima krize. Izrazio je uvjerenje kako će se politikom Vlade i suradnjom s gradovima i općinama uspješno prebroditi svi izazovi pred nama.

U večernjim satima predsjednik Sabora nazočit će otvorenju 28. Zadarskog kazališnog ljeta i premijeri „Predstave Hamleta u selu Mrduša Donja“.