Predsjednik Sabora Jandroković nazočio tradicionalnom viteškom natjecanju, 307. Sinjskoj alci

Sinj - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković nazočio je tradicionalnom viteškom natjecanju, 307. Sinjskoj alci.

Na ovogodišnjoj Sinjskoj alci natjecalo se 17 alkara, a slavodobitnik je Frano Ivković kojemu je ovo treća pobjeda.

Predsjednik Sabora Jandroković u lipnju ove godine prigodom sastanka s izaslanstvom Viteškog alkarskog društva predvođenim Stipom Jukićem iskazao je punu potporu organizaciji ovog tradicionalnog natjecanja. Istaknuo je značaj Sinjske alke u promicanju hrvatske tradicije, nacionalnog identiteta i kulturno-povijesne baštine.

Uvrštenjem na Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva UNESCO-a, Sinjska alka postala je i kulturna manifestacija od svjetskoga značenja vrijedna daljnje internacionalizacije i prepoznavanja na europskoj i međunarodnoj razini.

Uoči ove povijesne kulturne manifestacije, predsjednik Jandroković posjetio je zajedno s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejem Plenkovićem Samostan Čudotvorne Gospe Sinjske gdje su se susreli s gvardijanom fra Antom Čovom. Potom su nazočili Vojvodinom prijemu u Alkarskim dvorima.

Na 307. Sinjskoj alci sudjelovao i predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor, uz predsjednika Republike Hrvatske i pokrovitelja Alke Zorana Milanovića.