Predsjednik Sabora Jandroković nazočio 47. Trci na prstenac u Barbanu

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković nazočio je tradicionalnoj viteško-konjičkoj manifestaciji, 47. Trci na prstenac u Barbanu.

U pozdravnom obraćanju prigodom otvorenja manifestacije predsjednik Hrvatskog sabora Jandroković rekao je da je Trka na prstenac postala biser u niski različitih događaja koji se preko ljeta održavaju diljem Hrvatske. Organizatorima manifestacije zahvalio je što čuvaju identitet Barbana Istre i Hrvatske i tradiciju jer se, poručio je nalazimo u izazovnim vremenima, u vremenima globalizacije i velikih kriza pa je važno biti svjestan samoga sebe i čuvati svoj identitet, povijest, tradiciju i kulturu.

Upravo ta trka, naglasio je spaja našu tradiciju, povijest i kulturu i moderno što od nas traži turistička ponuda.

Napomenuo je da se sada susrećemo s nekim novim izazovima vezanima za rat u Ukrajini te rastu cijena energenata i hrane.

"Država mora biti snažna i odgovoriti na sve ove izazove, mora voditi računa o svojim građanima, o njihovom standardu i sigurnosti", kazao je predsjednik Sabora koji je uvjeren da će hrvatska država to i činiti.

Istri je čestitao na sjajnim rezultatima koja ostvaruje i u ovoj turističkoj sezoni.

Trka na prstenac je viteško-konjička manifestacija prepoznata kao nematerijalno kulturno dobro i upisana je u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. Utrka je prvi put održana 1696. godine, a obnovljena je 1976. godine. 

Autor: Hina/Ured predsjednika Sabora