Predsjednik Sabora Jandroković na svečanosti „Veliki dan hrvatskog sporta“ u organizaciji Hrvatskog olimpijskog odbora

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković sudjelovao je na tradicionalnoj godišnjoj svečanosti „Veliki dan hrvatskog sporta“ na kojoj je Hrvatski olimpijski odbor nagradio najuspješnije sportašice i sportaše u 2022. godini.

Na svečanosti održanoj u Kristalnoj dvorani hotela The Westin Hrvatski olimpijski odbor proglasio je i nagradio najuspješnije sportašice i sportaše, ekipe, trenere i promicatelje Hrvatske u svijetu u ovoj godini.

Kao najuspješnije hrvatske sportašice u 2022. nagrađene su svjetska prvakinja u džudu Barbara Matić, europska prvakinja i svjetska doprvakinja u bacanju diska Sandra Perković te europska i svjetska prvakinja u tekvondou Lena Stojković. Nagradu za najuspješnije sportaše u 2022. dobili su europski prvak u bacanju kugle Filip Mihaljević i jedriličar Filip Jurišić, osvajač bronce na Svjetskom prvenstvu olimpijske klase ILCA 7. Najuspješnije muške ekipe u 2022. su hrvatski nogometaši, osvajači bronce na Svjetskom prvenstvu u Katru, te hrvatski vaterpolisti koji su se okitili zlatom na Europskom prvenstvu u Splitu. U kategoriji najbolje posade, štafete ili para nagrade su dobili europski veslački prvaci u dvojcu na pariće Martin i Valent Sinković te jedriličari Šime i Mihovil Fantela koji su u klasi 49er osvojili broncu na Svjetskom prvenstvu. Nagrade za najuspješnije trenere pripale su izborniku hrvatske nogometne reprezentacije Zlatku Daliću, Vladimiru Preradoviću iz džuda te Veljku Lauri iz tekvondoa. Novost na ovogodišnjem izboru su bile i nagrade za iznimna postignuća sportašica i sportaša iz neolimpijskih sportova i disciplina. Za najvećeg sportskog promicatelja Hrvatske u svijetu izabrana je hrvatska nogometna reprezentacija. Posebno priznanje Hrvatskog olimpijskog odbora za promicanje sporta pripalo je televizijskom kanalu GP1 iz Jastrebarskog, specijaliziranog za auto-moto sport. HOO-ovo priznanje za sportski pothvat godine dobili su umirovljeni hrvatski branitelji Werner Ilić i Martin Cruickshank za pothvat 'Veslom preko Atlantika', kojim su svrstali našu zemlju u uski krug država koje se mogu podičiti preveslavanjem Atlantskog oceana.
 
Nagradu Matija Ljubek, koju Hrvatski olimpijski odbor dodjeljuje zaslužnicima za životno djelo, ove godine su dobili hrvatski košarkaši Nikola Plećaš i Mihovil Nakić - Vojnović, vaterpolist Zoran Roje, odbojkaš Branko Peašinović i dugogodišnji liječnik muške košarkaške reprezentacije i Cibone Miran Martinac.

Autor: Hina/Ured predsjednika Sabora