Predsjednik Sabora Jandroković na svečanosti u povodu obilježavanja 5. studenoga - Svjetskog dana romskog jezika održao govor

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković nazočio je svečanosti u povodu obilježavanja 5. studenoga - Svjetskog dana romskog jezika te tom prigodom održao govor.

Predsjednik Jandroković čestitao je okupljenima te svim predstavnicima romske zajednice u Hrvatskoj Svjetski dan romskog jezika. U svojem govoru osvrnuo se na proglašenje romskog jezika kao službenog jezika romskog naroda na prvom Svjetskom kongresu Roma 1971. godine, te na 2008. godinu kad je objavljen Prvi hrvatsko-romski i romsko-hrvatski rječnik autora Veljka Kajtazija, zastupnika u Hrvatskom saboru. 

Kao osobito važnu godinu za Hrvatski sabor, predsjednik Jandroković istaknuo je 2012., kad je prihvaćen zahtjev svih saborskih klubova o potpori međunarodnoj inicijativi o ustanovljenju 5. studenoga Svjetskim danom romskoga jezika, čime je Hrvatski sabor postao prvi parlament u svijetu koji je toj inicijativi dao potporu. Prepoznavši je 2015. godine, UNESCO je proglasio 5. studenog Svjetskim danom romskog jezika. Time je poslana vrlo snažna poruka o mjestu koje romski jezik ima u sveukupnom doprinosu svjetskoj kulturi, dodao je predsjednik. 

Tom potporom, Hrvatski sabor je dokazao predanost promicanju i zaštiti prava nacionalnih manjina, te njihovom ustavnom jamstvu da slobodno govore vlastitim jezikom, istaknuo je predsjednik Jandroković. Ujedno je dodao kako je okvir hrvatskog zakonodavstva među vodećim europskim zemljama u pogledu standarda za obrazovanje na jeziku i pismu nacionalnih manjina. 

Predsjednik Jandroković također je naglasio ustrajnost Hrvatske u ulaganju daljnjih napora u programe potpore te unaprjeđenje zakonodavstva i javnih politika, s ciljem doprinosa pozitivnim promjenama u obrazovanju, osiguranju zdravstvene i socijalne zaštite, pitanjima primjerenog stanovanja, zapošljavanja, političke zastupljenosti te drugih važnih pitanja.

U zaključnom dijelu govora, predsjednik Hrvatskoga sabora istaknuo je kako smo svi, u duhu tolerancije i pluralizma te uvažavanja raznolikosti na kulturnom i društvenom planu, a osobito obnašatelji javnih dužnosti, pozvani trajno djelovati na izgradnji međusobnog razumijevanja i solidarnosti, te u potpori očuvanju naše manjinske, ali  zapravo, zajedničke baštine. 

Na današnjoj svečanosti koja se održala u Maloj vijećnici Hrvatskog sabora sudjelovali su i saborski zastupnik romske nacionalne manjine i domaćin Veljko Kajtazi, predsjednica Saveza Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA“ Suzana Krčmar, izaslanica predsjednika Republike Hrvatske Melita Mulić, ministar i izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Radovan Fuchs s kolegicom ministricom regionalnog razvoja i fondova Europske unije Natašom Tramišak, ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Alen Tahiri, saborske zastupnice i zastupnici te pripadnici romskog naroda.