Predsjednik Sabora Jandroković na otvorenju „Poljoprivredne konferencije" dodijelio nagradu najboljem mladom poljoprivredniku

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković sudjelovao je na dodjeli nagrada najboljim mladim poljoprivrednicima i otvorenju konferencije pod nazivom „Poljoprivredna konferencija – izbor najboljeg mladog poljoprivrednika 2022.“. Tom prigodom, dodijelio je nagradu najboljem mladom poljoprivredniku Iliji Juriću te se obratio nazočnima. 

U svom govoru, predsjednik kazao je kako smatra ovaj natječaj bitnim i dobrim primjerom sinergije države, proizvođača, poljoprivrednika i medija, te poručio da se samo uz zajednički trud i napor može ostvarivati izvrsne rezultate. Istaknuo je važnost kriterija inovativnosti i održivosti za odabir tri najbolja projekta. U tom smislu dodao je da se budući razvoj poljoprivrede uvelike oslanja na inovacije i korištenje visokih tehnologija što su mnogi mladi poljoprivrednici već prepoznali i koriste ih u proizvodnom opremanju i ulaganjima. Isto tako, istaknuo je održivu poljoprivredu i zaštitu okoliša kao dodatne bitne komponente za budući razvoj kako Europe, tako i Hrvatske. 

Govoreći o okolnostima u kojima se svijet posljednjih godinu dana nalazi, zdravstvenoj ugrozi u vidu pandemije koronavirusa te agresiji Rusije na Ukrajinu, osvrnuo se i na klimatske promjene koje utječu i na uništavanje poljoprivrednih zemljišta. Ukazao je na nužnost prilagodbe drugačijim uvjetima života te na važnost pomoći države u zaštiti svih građana, ali i proizvođača hrane. Istaknuo je povećan državni intervencionizam koji nužno dolazi iz potrebe osiguranja funkcioniranja tržišta u novim uvjetima. U tome poljoprivreda igra važniju ulogu nego ikada prije, postajući strateški i temeljni stup gospodarstava.

Mladi poljoprivrednici se stoga ne bore samo za sebe i svoje projekte, nego postaju temelj našeg društva, dodao je predsjednik Sabora. Pozdravio je mjere i aktivnosti Vlade, Ministarstva poljoprivrede te poljoprivredne politike EU-a kojima se potpomaže male i mlade poljoprivrednike. Također je naglasio važnost uključivanja hrvatske stručne i znanstvene javnosti u cilju povećanja opsega proizvodnje i osnaživanja poljoprivrednog sektora.

U okviru novih globalnih okolnosti, predsjednik Sabora ukazao je na nužnu samodostatnost i samoodrživost. U današnjim promjenjivim i nestabilnim tržišnim uvjetima, kazao je kako vjeruje da će proizvodnja hrane dobiti na većoj vrijednosti u budućnosti i pritom istaknuo pozitivan geografski položaj Hrvatske i već osiguranu samodostatnost u proizvodnji žitarica i ulja.

Zaključno, predsjednik Sabora Jandroković zahvalio je organizatorima, Hanza Mediji i Jutarnjem listu, na promoviranju mladih poljoprivrednika kao bitnog faktora za dugoročni razvoj Hrvatske, te Ministarstvu poljoprivrede i zastupnici u Europskom parlamentu i ambasadorici projekta Sunčani Glavak, koja je od predsjednice saborskog Odbora za poljoprivredu Marijane Petir prošle godine preuzela mjesto ambasadorice ovog projekta u ime Europe pučke stranke.