Predsjednik Sabora Gordan Jandroković uputio sućut obitelji u povodu smrti istaknutoga hrvatskog dirigenta i skladatelja, akademika Pavla Dešpalja

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je sućut obitelji u povodu smrti istaknutoga hrvatskog dirigenta i skladatelja, akademika Pavla Dešpalja, u kojoj stoji:

"Poštovana obitelji,

sa žaljenjem sam primio vijest o odlasku akademika Dešpalja, istaknutoga hrvatskog dirigenta i skladatelja. Uime Hrvatskoga sabora i osobno, poštovana obitelji, primite izraze iskrene sućuti.

Gotovo čitav svoj životni vijek predano je posvetio glazbi. Od rane mladosti i prvih kompozicija neumorno je skladao, dirigirao, pisao i svirao preko sedam desetljeća. Mnogo je važnih dužnosti obavljao te nastupa koje je izvodio. Zahvaljujući njegovom entuzijazmu, u Zadru su pokrenute Glazbene večeri u sv. Donatu za čije je potrebe osnovao Zadarski komorni orkestar, a istaknutu ulogu ostvario je i kao šef dirigent Zagrebačke filharmonije, Hrvatskog komornog orkestra i Simfonijskog orkestra, prvo Radiotelevizije Zagreb, a kasnije i HRT-a.

Bogata i plodonosna karijera ovjekovječena je prestižnim nagradama i međunarodnim strukovnim priznanjima, kao i brojnim „Porinima“ i nagradama za životno djelo. Voljela ga je i cijenila kako hrvatska, tako i inozemna publika pred kojom je nastupao kao gost dirigent prestižnih inozemnih simfonijskih orkestara i filharmonija diljem svijeta.

Odlazak gospodina Dešpalja nemjerljiv je gubitak za hrvatsku kulturu i glazbu, ali njegovo ime zasigurno će ostati zapamćeno kod budućih naraštaja glazbenika i publike. 

Ožalošćena obitelji, još jednom iskazujem vam duboku sućut i poštovanje.“