Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Gari Cappelli primio veleposlanika Španjolske Alonsa Dezcallara de Mazarredu

Zagreb - Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Gari Cappelli primio je u petak veleposlanika Kraljevine Španjolske u Republici Hrvatskoj Alonsa Dezcallara de Mazarredu.

Središnje teme razgovora bile su inicijative za unaprjeđenje bilateralnih odnosa Hrvatske i Španjolske, funkcioniranje sektora turizma, transporta i trgovine u EU u uvjetima pandemije COVID-a 19, jačanje suradnje dviju zemalja kroz razmjenu stajališta i pozicija na međunarodnoj razini, razini EU-a te posebno u okviru organizacija mediteranske regije.  

-Hrvatska i Španjolska su dvije prijateljske zemlje čije odlične odnose treba proširiti i unaprijediti, kazao je veleposlanik Dezcallar de Mazarreda. Ocijenio je važnim uspostaviti što čvršće veze parlamentaraca te posebno istaknuo značaj suradnje sa saborskim Odborom za vanjsku politiku. Predsjednik Odbora Cappelli, govoreći o parlamentarnoj suradnji, predložio je da se, kad se za to steknu uvjeti, u Zagrebu sastanu odbori za vanjsku politiku španjolskog i hrvatskog parlamenta. -To bi bila dobra prilika da se otvore brojne teme od zajedničkog interesa poput migrantske krize, situacije na jugoistoku Mediterana te Bliskom istoku, kazao je Cappelli te dodao da se kao mediteranske zemlje i Hrvatska i Španjolska susreću s istim problemima. 

Govoreći o unaprjeđenju bilateralnih odnosa sugovornici su se osvrnuli i na suradnju turističkih sektora koji su u obje zemlje pogođeni pandemijom koronavirusa, uz i dalje prisutan problem migrantske krize. U vezi s tim, Cappelli je podsjetio na zajedničku inicijativu hrvatskog i španjolskog ministarstva turizma o važnosti osiguravanja financijskih sredstava u zajedničkom proračunu EU-a za sanaciju sektora turizma. Jedan od koraka u cilju jačanja suradnje na području turizma, dodao je Cappelli, bit će i ponovno otvaranje ureda HTZ-a u Madridu. 

Razgovaralo se i o situaciju u Kataloniji u vezi s čim je španjolski veleposlanik iznio vrlo detaljan pregled događanja.