Predsjednik Odbora za regionalni razvoj i fondove Europske unije Pavić i predsjednik Odbora za regionalni razvoj Europskog parlamenta Omarjee posjetili Šibenik, Zlarin i Prvić

Šibenik – Na poziv predsjednika Odbora za regionalni razvoj i fondove Europske unije Marka Pavića u višednevnom službenom posjetu Hrvatskoj boravi predsjednik Odbora za regionalni razvoj Europskog parlamenta Younous Omarjee. Povod posjeta je predstavljanje Rezolucije Europskog parlamenta o otocima u Europskoj uniji i kohezijskoj politici koju je Europski parlament usvojio u lipnju ove godine.

Prvoga dana službenog posjeta Omarjee je u ponedjeljak u pratnji zastupnika Pavića posjetio Šibenik te otoke šibenskog arhipelaga Zlarin i Prvić. Dužnosnici su se u Šibeniku, na tvrđavi Barone, sastali sa šibenskim gradonačelnikom Željkom Burićem koji im je predstavio projekte Grada Šibenika sufinancirane europskim sredstvima. Kako je istaknuto upravo su obnova tvrđava Barone, sv. Mihovil i sv. Ivan najbolji primjeri projekata kulturne baštine sufinanciranih europskim sredstvima koji su revitalizirali Šibenik i proširili njegovu kulturnu i turističku ponudu te očuvali kulturno nasljeđe. Također, u obilasku Šibenika Pavić i Omarjee su sa suradnicima posjetili i Trg Poljanu, središnji gradski trg koji je oživio centar Šibenika upravo zahvaljujući EU fondovima. Predsjednik Odbora za regionalni razvoj Europskog parlamenta Omarjee je zatim u Kući umjetnosti Arsen predstavio Rezoluciju Europskog parlamenta o otocima i kohezijskoj politici koja ukazuje na posebnosti i izazove s kojima se susreću otočani u Europskoj uniji.

–Hrvatska je mediteranska zemlja s tisuću otoka koje želimo dodatno revitalizirati upravo koristeći europske fondove, kazao je Marko Pavić te dodao da Rezolucija Europskog parlamenta posebno ukazuje kako je iz perspektive otoka važno sagledati utjecaj klimatskih promjena na priobalna područja i otoke te uzeti u obzir otočnu specifičnost. Naglasio je kako su upravo dolaskom u Šibenik htjeli taj grad istaknuti kao dobar primjer kako su se za sufinanciranje projekata iskoristila europska sredstva čime se revitaliziralo gospodarstvo i obnovilo kulturno nasljeđe što je dovelo do povećanja turističke ponude Šibenika. –U zadnjih šest godina hrvatska Vlada uložila je više od dvije milijarde eura u otoke, a u narednom razdoblju imamo 25 milijardi eura za ravnomjerni regionalni razvoj Hrvatske, zaključio je Pavić.

Gradonačelnik Šibenika Burić je u obraćanju naglasio kako se Grad Šibenik posebno može pohvaliti projektima financiranim europskim sredstvima kojima su revitalizirali kulturnu baštinu te projektima iz drugih područja poput Aglomeracije Šibenik, Centra za nove tehnologije Trokut i brojne druge koji su omogućili održivost.

Omarjee je istaknuo kako je kao predsjednik odbora koji je zadužen za kohezijsku politiku u Europskom parlamentu impresioniran projektima koji su mu predstavljeni u Šibeniku, gradu s vizijom, a sufinancirani su upravo kohezijskim sredstvima. –Oni su poboljšali uvjete života i osnažili budućnost ovog područja, rekao je Omarjee. Prije odlaska na otoke Zlarin i Prvić predstavnici Zaklade za razvoj civilnoga društva predstavili su Omarjeeu projekte sufinancirane sredstvima iz Europskog socijalnog fonda.

U sklopu posjeta otoku Zlarinu predstavljen je projekt Hrvatski centar Koralja Zlarin koji će na inovativan i edukativan način prikazati tradicionalni način izrade koralja i time sačuvati prirodnu baštinu otoka Zlarina. Delegacija je na otoku Prviću obišla Memorijalni centar Faust Vrančić koji je također sufinanciran europskim sredstvima, a posvećen je velikom hrvatskom izumitelju i filozofu Faustu Vrančiću poznatom po izumu Letećeg čovjeka te su predstavljeni budući projekti na otoku koji je cijeli zaštićen kao kulturno-povijesna cjelina Republike Hrvatske.