Predsjednik Odbora za obranu Franko Vidović sastao se s izraelskim veleposlanikom Garyjem Korenom

Zagreb - Predsjednik Odbora za obranu Franko Vidović sastao se u srijedu u Hrvatskome saboru s veleposlanikom Države Izrael Garyjem Korenom.

– Hrvatska iskreno suosjeća s narodom Izraela zbog patnji koje je pretrpio u 2. svjetskom ratu, uvodno je rekao Vidović. Nadalje je istaknuo kako su odnosi Republike Hrvatske i Države Izraela danas obilježeni prijateljstvom i povjerenjem, temeljeni na međusobnom razumijevanju i uvažavanju specifičnosti, a da je postojeći potencijal za unaprjeđenje odnosa potrebno iskoristiti u obostranom interesu. – Hrvatska i Izrael ostvaruju suradnju u brojnim područjima, a Memorandum o suglasnosti Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske i Ministarstva vanjskih poslova Države Izraela o strateškom partnerstvu, potpisan u prosincu 2020. godine, uspostavlja okvir za jačanje partnerstva i otvara potencijal za širu suradnju, istaknuo je Vidović. 

– Za Izrael je pitanje obrane jedno od najvažnijih pitanja, rekao je veleposlanik Koren te potom izvijestio da su u Izraelu prvog studenoga ove godine održani parlamentarni izbori, ali da vlada još nije potvrđena. U pogledu razvoja suradnje između parlamentarnih radnih tijela, koja pridonosi boljem razumijevanju stvarajući ozračje za bržu i konkretniju suradnju, Koren je detaljno izvijestio Vidovića o načinu funkcioniranja Odbora za vanjske poslove i obranu Knesseta koji s obzirom na nedavno održane izbore još nije formiran.  

Sugovornici su razmijenili mišljenja vezano za pad hrvatskog MIG-a 21 koji se u utorak srušio za vrijeme planske obuke u Virovitičko-podravskoj županiji. Nesreća dodatno pokazuje kako je zastarjelu i dotrajalu opremu potrebno što prije obnoviti suvremenom vojnom tehnologijom, zajednička je ocjena dvojice dužnosnika.

Vidović i Koren su se zaključno složili oko postojanja brojnih područja u kojima postoji obostrani interes za jačanjem suradnje, posebice u segmentu dobave energije, poljoprivrede i navodnjavanja, farmaceutske industrije, pri čemu suradnja na području sigurnosti predstavlja dobru platformu za snažnije bilateralno povezivanje.