Predsjednik Odbora za europske poslove Hajduković susreo se sa studentima zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti

Zagreb – Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Hajduković primio je u četvrtak grupu studenata Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Riječ je o studentima koji pohađaju kolegij „Politics and Political System of the European Union“ u okviru jednogodišnjeg diplomskog studija na engleskom jeziku Master of European Studies, odnosno kolegij „Interest Groups and Lobbying in the European Union“ u sklopu preddiplomskog studija politologije.

Većina polaznika studija dolazi iz različitih europskih zemalja u sklopu Erasmus+ programa te određeni broj studenata iz izvaneuropskih zemalja poput Indonezije i Tajvana.

Tijekom posjeta Saboru i razgovora sa zastupnikom Hajdukovićem studente je zanimalo kako je uređen odnos Hrvatskog sabora i Vlade Hrvatske u upravljanju europskim poslovima, zatim kako Sabor u praksi nadzire rad Vlade u EU institucijama (Vijeće EU, Europsko vijeće), kakva je procedura razmatranja nacionalnih stajališta te koja su iskustva Sabora u nadzoru načela supsidijarnosti te političkom dijalogu s Europskom komisijom.

Predsjednik Odbora za europske poslove pohvalio je interes studenata za rad Sabora te naglasio kako veseli činjenica da su među studentima i oni koji dolaze izvan Unije. –Uvijek se rado susrećem s  učenicima i studentima jer i sam dolazim iz područja obrazovanja te sam svjestan koliko je važno prenositi znanje mladima, poručio je Hajduković.

Profesor Fakulteta političkih znanosti Igor Vidačak, nositelj spomenutih kolegija, zahvalio je na susretljivosti Hrvatskome saboru, posebice Odboru za europske poslove i predsjedniku toga Odbora Hajdukoviću na gostoprimstvu te detaljnom predstavljanju rada Odbora i rada Sabora u području europskih poslova.