Predsjednik Odbora za europske poslove Hajduković sastao se predsjednicom Odbora za integraciju Ukrajine u Europsku uniju Ivannom Klympush-Tsintsadze

Prag - Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Hajduković sastao se u ponedjeljak, na marginama sastanka predsjednika COSAC-a, s predsjednicom Odbora za integraciju Ukrajine u EU Ivannom Klympush-Tsintsadze.

Hajduković je čestitao Ukrajini na statusu države kandidatkinje za članstvo u Europskoj uniji ocjenjujući kako je riječ o zasluženom postignuću. Također je izrazio dobrodošlicu Odboru za integraciju Ukrajine u EU u COSAC, u čijem radu nadležni odbori država kandidatkinja sudjeluju kao promatrači. – Odbor za europske poslove, kao i Hrvatski sabor, stoje vam na raspolaganju za razmjenu iskustava iz pretpristupnog procesa, kao i za svaku suradnju koju smatrate korisnom, rekao je Hajduković. 

Klympush-Tsintsadze izrazila je zahvalnost na podršci koju Hrvatska pruža Ukrajini te je rekla kako joj je čast sudjelovati u radu COSAC-a kojeg smatra važnim forumom međuparlamentarne suradnje. – Iako mi je ovo prvi put da sudjelujem na sastanku COSAC-a, osjećamo se dobrodošlo i među prijateljima Ukrajine što potvrđuje da pripadamo Europi i Europskoj uniji, kazala je Klympush-Tsintsadze.

U nastavku su razgovarali o situaciji u Ukrajini, gospodarskim okolnostima i krizi u opskrbi energentima te o očekivanjima od skorašnjeg proširenja NATO-a na Finsku i Švedsku. Hajduković pozvao je Klympush-Tsintsadze da s izaslanstvom Odbora čija je predsjednica, posjeti Zagreb i Hrvatski sabor. Zaključno su izrazili uvjerenje u daljnje jačanje bilateralnih odnosa Ukrajine i Hrvatske.