Predsjednik Odbora za europske poslove Hajduković primio zastupnicu u Verhovnoj Radi Ukrajine Ionovu

Zagreb – Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Hajduković sastao se u petak s članicom Odbora za vanjsku politiku i međuparlamentarnu suradnju Marijom Ionovom s kojom je razgovarao o aktualnoj situaciji u Ukrajini, eurointegracijskom putu te zemlje kao i nastavku bilateralne suradnje dviju država na svim razinama.

Ionova je Hajdukovića upoznala s najnovijim zbivanjima u Ukrajini naglasivši važnost daljnje potpore Hrvatske, Europske unije i ostalih partnera u uspostavi mira i osiguranju teritorijalne cjelovitosti Ukrajine. –Cijenimo svaku pomoć i potporu koju pružate Ukrajini, posebno kada je riječ o zalaganju i potpori našem eurointegracijskom putu, rekla je Ionova dodavši kako im je uz završetak rata prioritet i očuvanje demokracije u Ukrajini. Istaknula je također kako i u situaciji ruske agresije i rata, ukrajinske institucije ulažu napore u ispunjavanju glavnih političkih obveza koje proizlaze iz kriterija za članstvo u EU kao što su zaštita slobode govora, borba protiv korupcije i poštivanje vladavine prava. 

–Kao i do sada nastavit ćemo pružati potporu Ukrajini ne samo kao država koja razumije vašu poziciju, jer smo ne tako davno prošli sličan put, već i kao država kojoj je stalo do osiguranja stabilnosti i cjelovitosti Ukrajine, ali i sigurnosti cijele Europe, rako je Hajduković te dodao kako Hrvatska ima potrebna znanja u mirnoj reintegraciji okupiranih područja koju može ponuditi Ukrajini kao i stručnjake te opremu i tehnologiju kada je riječ o razminiranju. Istaknuo je važnost stabilnog funkcioniranja državnih institucija u Ukrajini koje osiguravaju potrebne reforme kada je riječ o ispunjavanju kriterija za članstvo u EU. Izrazio je nadu za skorim susretom s ostalim zastupnicima i članovima radnih tijela kako na bilateralnoj razini tako i kroz međuparlamentarnu suradnju u okviru Konferencije odbora za poslove Unije parlamenata Europske unije (COSAC).