Predsjednik Odbora za europske poslove Hajduković primio veleposlanika Kazahstana Abibullayeva

Zagreb – Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Hajduković održao je u petak sastanak s veleposlanikom Republike Kazahstan u Hrvatskoj Altayem Abibullayevim s kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima dviju država, aktualnim političkim zbivanjima u svijetu te odnosima Europske unije i Kazahstana. 

–Pozdravljam promjene u Kazahstanu koje su rezultat referenduma o ustavnim promjenama održanog početkom lipnja ove godine, rekao je Hajduković iskazavši tako potporu nastojanjima promjene ustavnih odredbi koje će omogućiti odmak od predsjedničkog sustava ka predsjedničkoj republici i snažnijem parlamentu. Dodao je i kako vjeruje da će najavljeni Novi Kazahstan tako pokazati uz kakve vrijednosti stoji.

Govoreći o vrijednosnoj opredijeljenosti naroda u Kazahstanu veleposlanik Abibullayev je naglasio kako su one prije svega civilizacijski zapadne i europske istaknuvši da, među ostalim, to određuje i euroazijski geografski položaj Kazahstana. –Mi smo otvoren narod i otvoreni smo za nova i moderna dostignuća i želimo uspostaviti snažnije odnose s EU, a Hrvatska nam u tome može biti partner, rekao je kazahstanski veleposlanik. Dodao je i kako drži važnim bolje upoznavanje hrvatskih zastupnika s promjenama koje donosi lipanjski referendum te korištenje parlamentarne diplomacije za razvoj čvršćih veza Hrvatske i Kazahstana.

–Važni su nam odnosi s državama u susjedstvu Unije koja nastoji imati ulogu globalnog lidera, a Kazahstan kao politički stabilna i jedna od najvećih država u toj regiji svakako i za Hrvatsku predstavlja važnog partnera, istaknuo je Hajduković dodavši kako Hrvatska može, uz velik broj međunarodnih zračnih i pomorskih luka, Kazahstanu biti važno logističko mjesto za izvoz roba u EU. 

Sugovornici su tijekom razgovora istražili velik potencijal i daljnje mogućnosti jačanja, kako su rekli, otvorenih i prijateljskih odnosa Hrvatske i Kazahstana, osobito kad je riječ o gospodarstvu, turizmu i kulturi i složili se kako je za jesen najavljeno obilježavanje 30 godišnjice uspostave diplomatskih odnosa prilika da se ti odnosi dodatno unaprijede. – Smatram da uspostavom izravnih letova možemo znatno utjecati na bolju trgovinsku razmjenu i osnaživanje ostalih oblika suradnje, zaključio je Abibullayev.