Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Hajduković primio brazilskog veleposlanika Maura Vieiru

Zagreb - Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Hajduković održao je u srijedu sastanak s veleposlanikom Brazila u Hrvatskoj Maurom Vieirom tijekom kojeg su razgovarali o suradnji Hrvatske i Brazila kako na bilateralnoj razini tako i u okviru EU-a.

Bilateralni politički odnosi ocijenjeni su vrlo dobrima iako su izravni kontakti, posebice na razini parlamenata, malobrojni. Složili su se kako je potrebno raditi na jačanju gospodarskih i trgovačkih veza, posebno na uspostavi izravnih kontakata i povezivanju poslovnih ljudi. – Suradnja sa zemljama Južne Amerike, pa tako i s Brazilom, značajna je za Hrvatsku i zbog hrvatskih iseljenika koji žive na tom kontinentu, kazao je Hajduković. 

Hajduković i Vieira su se osvrnuli i na aktualne odnose Brazila i EU-a, koji je iza Kine i SAD-a, treći brazilski trgovinski partner. - Brazil se, kao dio MERCOSUR-a, zajedničkog tržišta Južne Amerike kojeg još čine Argentina, Urugvaj i Paragvaj, nada skorom sklapanju trgovinskog ugovora s Europskom unijom, kazao je veleposlanik Vieira, te istaknuo kako je on značajan i za Hrvatsku, posebno zbog izvoza poljoprivrednih proizvoda iz Brazila i Argentine u Europu. 

U vezi sa suradnjom dvaju parlamenata, Hajduković je predložio uspostavu snažnije komunikacije međuparlamentarnih skupina prijateljstva, te razmjenu posjeta parlamentarnih izaslanstava  kada  to bude moguće. 

Razmijenjena su mišljenja i o mogućnostima jačanja suradnje na području kulture i  visokog obrazovanja.