Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Hajduković posjetio Kijev

Kijev – Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Hajduković posjetio je 23. i 24. kolovoza 2022. godine Kijev i Verkhovnu Radu. Zastupnik Hajduković je u Ukrajinu putovao na poziv predsjednika Verkhovne Rade Ruslana Stefanchuka sa skupinom zastupnika nacionalnih parlamenata država članica Europske unije i Europskog parlamenta koji su okupljeni u međuparlamentarnu mrežu „Ujedinjeni za Ukrajinu“ (United for Ukraine, U4U).

Zastupnici su sudjelovali u programu obilježavanja Dana neovisnosti Ukrajine 24. kolovoza u spomen na donošenje Deklaracije o neovisnosti 1991. godine. S predsjednikom Verkhovne Rade Stefanchukom i kolegama zastupnicima članovi mreže „Ujedinjeni za Ukrajinu“ održali su i konzultacije o konsolidaciji međunarodnih sankcija Ruskoj Federaciji, eurointegracijskom putu Ukrajine te o obnovi zemlje. Zastupnici su se sastali i s brojnim predsjednicima i članovima odbora koji se bave europskim poslovima, vanjskom politikom, nacionalnom sigurnosti, gospodarstvom, ljudskim pravima te razmijenili iskustva i podržali njihov put prema Europskoj uniji.

Europska unija je također bila posebna tema sastanka sa zamjenikom predsjednika ukrajinske Vlade zaduženog za europske integracije Olhom Stefanishynom. Uslijedili su i sastanci s ministrom obrane Oleksiijem Reznikovim, ministrom vanjskih poslova Dmytrom Kulebom kao i sa zamjenikom ministra energetike Yaroslavom Demchenkovim. Isto tako, zastupnici su razgovarali i s predstavnicima nevladinih udruga kao te brojnim stručnjacima u Ukrajini.

Svojim posjetom članovi mreže „Ujedinjeni za Ukrajinu“ iskazali su solidarnost s ukrajinskim narodom te su osobno svjedočili ratnim razaranjima kroz koja prolazi Ukrajina. Prilikom posjeta su potpisali zajedničku izjavu kojom snažno podupiru europski put Ukrajine ističući kako vjeruju da će Ukrajina postati punopravna članica EU-a 2029. godine kada se održavaju europski izbori. Naglasili su kako bi prvi prioritet trebao biti uključivanje Ukrajine u jedinstveno tržište te istaknuli da bi međunarodna zajednica trebala uložiti veće napore za osnaživanjem ukrajinskog gospodarstva nakon ruske agresije.

Posjet Kijevu i Verkhovnoj Radi organiziran je na inicijativu predsjednice Radinog Odbora za integraciju Ukrajine u EU Ivanne Klympush-Tsintsadze iznesene na sastanku predsjednika Konferencije odbora za poslove Unije Parlamenata Europske unije (COSAC) održanog u srpnju ove godine u Pragu.