Predsjednik Hrvatskoga sabora Jandroković primio predsjednika Vlade Crne Gore Abazovića

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković primio je predsjednika Vlade Crne Gore Dritana Abazovića koji boravi u službenom posjetu Republici Hrvatskoj.

Sugovornici su potvrdili vrlo dobre odnose Hrvatske i Crne Gore, utemeljene na međusobnom uvažavanju i konstruktivnoj suradnji, posebno unutar NATO-a. Predsjednik Hrvatskoga sabora pozdravio je uključivanje predsjednika Hrvatske građanske inicijative Adrijana Vuksanovića u Vladu Crne Gore imenovanjem na mjesto ministra bez portfelja. 

Predsjednik Sabora Jandroković i predsjednik Abazović obostrano su istaknuli važnost daljnje integracije zemalja jugoistoka Europe u članstvo Europske unije. Predsjednik Hrvatskoga sabora podržao je opredijeljenost Crne Gore europskim vrijednostima, uz ispunjenje svih preostalih mjerila i kriterija na njezinom putu pridruživanja Europskoj uniji. Isto tako, iskazao je spremnost Hrvatske na prenošenje vlastitih znanja i iskustva iz pristupnog procesa i članstva u Uniji.

Pozdravljen je porast robne razmjene tijekom prošle godine, dok prostora za napredak ima u turizmu i infrastrukturnim projektima u prometu. Dvojica predsjednika zaključno su razgovarali o utjecaju ruske agresije na Ukrajinu te ekonomskim i političkim posljedicama rata na područje jugoistočne Europe.