Predsjednik Hrvatskoga sabora Jandroković položio vijenac kod Spomenika domovini te nazočio svetoj misi za domovinu u povodu Dana državnosti RH

Zagreb - U povodu obilježavanja Dana državnosti, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković predvodio je izaslanstvo Hrvatskoga sabora i položio vijenac kod Spomenika domovini te nazočio svetoj misi za domovinu u Bogoslužnom prostoru bl. Alojzija Stepinca, koju je predvodio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

U izjavi za medije, predsjednik Sabora čestitao je Dan državnosti svim hrvatskim građankama i građanima u Republici Hrvatskoj i širom svijeta, dan kad se prisjećamo konstituiranja prvog demokratski izabranog Sabora 30. svibnja 1990. Izrazio je zahvalnost prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, braniteljima i svima onima koji su utkali dio sebe u hrvatsku slobodu, samostalnost i demokraciju.

Naveo je kako smo prošli težak i zahtjevan put, prisjetivši se Domovinskog rata i velikih pobjeda iz toga vremena, te međunarodne afirmacije koja je svoj vrhunac postigla ulaskom u NATO i Europsku uniju. Dodao je da su danas pred nama novi izazovi kad se traži odgovornost, ozbiljnost i politička mudrost. 

Predsjednik Jandroković istaknuo je kako nam ruska agresija u Ukrajini pokazuje koliko je važno imati organiziranu državu, snažne institucije, međunarodni položaj, kao i kvalitetnu vojsku i policiju te sve institucije koje brinu o sigurnosti naših građana. Ujedno, pozvao je na jedinstvo nacije, bez obzira na svjetonazorske i stranačke razlike koje u društvu postoje, i istaknuo važnost međusobne tolerancije i uvažavanja.

Dan ranije, predsjednik Hrvatskoga sabora Jandroković nazočio je svečanom koncertu u prigodi obilježavanja Dana državnosti i 30. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske održanom u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu.