Predsjednik Hrvatskoga sabora Jandroković na radnom ručku s veleposlanicima i konzulima RH

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković bio je domaćin, uz ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana, radnom ručku u okviru Konferencije veleposlanika, generalnih konzula, konzula i vojnih izaslanika Republike Hrvatske.

Predsjednik Sabora Jandroković u uvodnom je izlaganju podsjetio na događaje koji su obilježili ranije godine te se osvrnuo na posljedice aktualne ruske agresije na Ukrajinu – na materijalno razaranje i humanitarnu, energetsku, prehrambenu i inflatornu krizu, kao i na snažan udar koji je agresijom izvršen na temelje multilateralizma i međunarodno pravo. Ukazao je na značaj razvijanja partnerstva sa zemljama s kojima, kao članica EU-a, NATO-a i uskoro OECD-a, dijelimo iste ili slične vrijednosti. Napomenuo je kako je u okviru tih savezništava važno nastaviti štititi svoje interese, sigurnost i mir. Poručio je kako je izuzetno bitno i dalje snažiti državu i njene institucije, te trajno izgrađivati Hrvatsku kao demokratsku i slobodnu zemlju koja štiti vladavinu prava.

Ukazao je na važnost u osluškivanju ozračja u stranim zemljama te njihovog nošenja sa sigurnosnim ugrozama, rješavanja pitanja opskrbe energentima i izazovima koji će utjecati na kvalitetu života ljudi u budućnosti, kao i u osmišljavanju odgovora na sve učestalije krize. Posebice je istaknuo važnost intenziviranja parlamentarne diplomacije u nadolazećem razdoblju, što uključuje predstojeće bilateralne posjete predsjednika Sabora, kao i brojne vanjskopolitičke aktivnosti saborskih odbora i zastupnika.

U nastavku radnog ručka, veleposlanici su iznijeli iskustva i analizu trenutačne situacije u svojim državama primateljicama. Predsjednik Hrvatskoga sabora zahvalio im se na svemu što čine, izrazivši uvjerenje u nastavak uspješnog rada hrvatske diplomacije.