Predsjednik Hrvatskoga sabora Jandroković i predsjednik parlamenta Ukrajine Stefančuk svečano otvorili spomen-obilježje ukrajinskom književniku i pjesniku Franku

Lovran - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković i predsjednik parlamenta Ukrajine („Verhovna Rada“) Ruslan Stefančuk svečano su otvorili spomen-obilježje otkrivanjem spomenika ukrajinskom književniku i pjesniku Ivanu Franku.

"Franka se smatra duhovnim ocem ukrajinske nacije, uz Tarasa Ševčenka borio se za nacionalni identitet i posebnosti ukrajinske nacije", rekao je Jandroković. Ustvrdio da je Franko već tada, kad se oporavljao od bolesti u Lovranu prije stotinu godina, povezao Ukrajinu i Hrvatsku.

Istaknuo je da se postavljanje spomenika na poticaj ukrajinskog veleposlanika u Hrvatskoj Vasilija Kiriliča dogovorilo prije godinu dana, kad se nije mogla ni zamisliti brutalna agresija na Ukrajinu.

"U ovakvim trenutcima moramo biti jedni uz druge i solidarni. Pomagati i vjerovati u vrijednosti kao što su mir, sloboda, demokracije, pravda, zaštita ljudskih i manjinskih prava. One povezuju dva naroda i na njima počiva civilizacija kojoj pripadamo", ustvrdio je predsjednik Sabora.

U ime hrvatskog naroda i Sabora uputio je poruku Ukrajincima da moraju izdržati te da će pobijediti na kraju, zato što u sebi nose ljubav, vjeru, snagu i želju da obrane domovinu.

Ustvrdio je da se Hrvatska u podršci i pomoći Ukrajini mora angažirati i više nego drugi, jer je 90.-tih godina bila žrtvom velikosrpske agresije.

Tad smo naučili što su prijatelji, a tko su oni koji se drže po strani i ne žele izići iz svoje komocije da pomognu. I danas u slučaju Ukrajine se ne može biti neutralan, jer se time podržava agresora, rekao je.

"Hrvatska pruža potporu Ukrajini, političku, tehničku i humanitarnu. Bit ćemo uz vas do kraja, dok ne oslobodite svaki centimetar svoje zemlje", zaključio je Gordan Jandroković.

Predsjednik ukrajinskog parlamenta Ruslan Stefančuk istaknuo je da sad stojimo jedni uz druge u zajedničkoj obrani europskih civilizacijskih vrijednosti.

"To je važno dok se Ukrajina lavovski bori za svoju nezavisnost i za cijeli svijet. U takvim kriznim trenucima se zna tko je uz tebe te zahvaljujem cijeloj hrvatskoj javnosti na podršci", naveo je Stefančuk.

Naglasio je da je zahvaljujući radu Ivana Franka Ukrajina mogla upoznati hrvatsko stvaralaštvo, kao i da je hrvatsko društvo upoznavao s ukrajinskim stvaralaštvom, tijekom boravka u ovim krajevima.

Ivan Franko (1856. - 1916.) je ukrajinski pjesnik, pisac, socijalni i literarni kritičar, novinar, ekonomist i politički aktivist. Preveo je na ukrajinski jezik niz djela poznatih svjetskih autora a  zajedno s Tarasom Ševčenkom je imao ogroman utjecaj na modernu ukrajinsku literaturu i neovisnu političku misao.

Predsjednik parlamenta Ukrajine Ruslan Stefančuk boravi u radnom posjetu Republici Hrvatskoj zbog održavanja Prvog parlamentarnog summita Međunarodne krimske platforme u suorganizaciji Hrvatskoga sabora i ukrajinskog parlamenta.

Summit će se održati 25. listopada 2022. u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu na kojem sudjeluje više od 50 delegacija parlamenata iz svijeta i parlamentarnih skupština međunarodnih organizacija.