Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio sućut obitelji u povodu smrti hrvatskog dirigenta maestra Nikše Bareze

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je sućut obitelji u povodu smrti hrvatskog dirigenta maestra Nikše Bareze, u kojoj stoji:  

"Poštovana obitelji,
sa žaljenjem sam primio vijest o odlasku maestra Nikše Bareze, jednog od naših najvećih dirigenata. Uime Hrvatskoga sabora i osobno, primite izraze iskrene sućuti.

Maestro Bareza tijekom svoje impresivne karijere duge više od pola stoljeća dirigirao je u svim značajnim europskim opernim kućama i koncertnim dvoranama, a bio je i stalni dirigent hamburške opere i milanske Scale. U Hrvatskoj je dugi niz godina bio na čelu Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije, a u rodnom Splitu umjetnički ravnatelj Opere Hrvatskog narodnog kazališta i glazbenog programa Splitskog ljeta.

Na svom bogatom glazbenom putu veliku pozornost pridavao je skladateljima 20. stoljeća, a posebno se posvetio hrvatskim skladateljima i promicanju naše glazbene i kulturne baštine. 

Dobitnik je brojnih prestižnih domaćih i inozemnih nagrada, poput nagrada Vladimir Nazor, Milka Trnina, Lovro pl. Matačić i diskografske nagrade Porin za životno djelo.

Odlaskom maestra Bareze, hrvatska i europska glazba i kultura izgubile su istinskog umjetnika koji je imao izvanrednu predanost glazbenom djelu te istančani osjećaj za interpretaciju u kojoj su uživali brojni posjetitelji opernih i kazališnih kuća u Europi i Hrvatskoj. 

Ožalošćena obitelji, još jednom iskazujem vam duboku sućut i poštovanje.“