Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković primio potpredsjednicu ukrajinskog parlamenta Olenu Kondratiuk

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković primio je potpredsjednicu ukrajinskog parlamenta Olenu Kondratiuk koja boravi u radnom posjetu Republici Hrvatskoj.

Predsjednik Sabora Jandroković istaknuo je snažnu solidarnost i duboko suosjećanje hrvatskog naroda s ukrajinskim, kao i punu političku potporu suverenitetu, teritorijalnom integritetu i neovisnosti Ukrajine. Potpredsjednici Kondratiuk prenio je kako je Hrvatski sabor u veljači ove godine usvojio Deklaraciju o Ukrajini kojom je najoštrije osudio vojni napad Rusije. Napomenuo je da će Hrvatska i nadalje pomagati Ukrajini na političkoj, humanitarnoj, tehničkoj, financijskoj i diplomatskoj razini te su dodatno potvrđeni odlični i prijateljski odnosi dviju zemalja. Kazao je da Hrvatska, koja je i sâma bila žrtva agresije, razumije teško stanje u kojem se nalaze ukrajinski branitelji i narod. U razgovoru o raseljenim osobama iz Ukrajine, spomenut je njihov prihvat i pružanje skrbi u Hrvatskoj, na čemu je potpredsjednica Kondratiuk izrazila zahvalnost. 

Potpredsjednica Kondratiuk izvijestila je o aktualnoj vojnoj i humanitarnoj situaciji u Ukrajini te prenijela njihova nastojanja za što skorijim kandidacijskim statusom za članstvo u Europskoj uniji. Zahvalila je Republici Hrvatskoj na stalnoj potpori europskim težnjama Ukrajine i na spremnosti prenošenja hrvatskih iskustava i pružanju pomoći u razminiranju, rehabilitaciji i liječenju ratnih veterana te mirnoj reintegraciji okupiranih područja i poslijeratnoj obnovi. Predsjednik Jandroković je potvrdio da će Hrvatska kao i do sada osigurati boravak ukrajinskoj djeci na Jadranskom moru.

Završno, potpredsjednica Kondratiuk prenijela je poziv predsjednika ukrajinskog parlamenta Stefanchuka predsjedniku Sabora Jandrokoviću za posjet Ukrajini. Ujedno, istaknuto je da se u skoroj budućnosti očekuje obraćanje videovezom ukrajinskog predsjednika Zelenskog Hrvatskom saboru.