Predsjednik Hrvatskog sabora Jandroković primio španjolskog kralja Filipa VI.

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković primio je Njegovo Veličanstvo španjolskog kralja Filipa VI. koji boravi u službenom posjetu Republici Hrvatskoj.

Uvodno su predsjednik Jandroković i španjolski kralj Filip VI. iskazali zadovoljstvo odličnim i prijateljskim međudržavnim odnosima koje u posljednje dvije godine karakterizira i intenziviranje uzajamnih posjeta najviših dužnosnika. Predsjednik Jandroković podsjetio je kako je tijekom njegovog službenog posjeta Španjolskoj ovog svibnja u Madridu održan Hrvatsko-španjolski međuparlamentarni forum koji je dao dodatni zamah jačanju parlamentarne suradnje dviju država. Upoznao je visokog gosta s ustrojstvom Hrvatskoga sabora i njegovim aktivnostima.

Gospodarske odnose obilježava uzlazni trend trgovinske razmjene te značajan porast broja dolazaka španjolskih turista. Istaknuta je dobra suradnja u području energetike i željezničkog prometa, a informatička, farmaceutska i obrambena industrija navedene su kao potencijalno propulzivna područja. Obostrano je pozdravljeno potpisivanje Memoranduma o razumijevanju između hrvatskog Ministarstva znanosti i obrazovanja i španjolskog Ministarstva znanosti i inovacija o suradnji na izradi projekta DONES. Sugovornici su izrazili uvjerenje kako će, uz tješnju suradnju dviju država u području znanosti i tehnologije, projekt doprinijeti i stvaranju novih partnerstava između hrvatskih i španjolskih tvrtki na izgradnji opreme za druge velike znanstvene projekte.

Predsjednik Sabora i španjolski kralj naglasili su značaj nastavka čvrste suradnje unutar Europske unije i NATO-a, osobito u aktualnim geopolitičkim okolnostima. Kralj Filip VI. kazao je kako će Španjolska svoje predsjedanje Vijećem Europske unije u drugoj polovici 2023. godine iskoristiti kao priliku za dodatno intenziviranje dijaloga među članicama EU. Sugovornici su se složili kako dodatnu pozornost zaslužuje i suradnja EU i Latinske Amerike. Predsjednik Jandroković to pitanje vidi osobito bitnim i zbog brojne hrvatske dijaspore u Južnoj Americi.

Također su se osvrnuli i na situaciju u jugoistočnoj Europi te na posljedice ruske invazije na Ukrajinu, istaknuvši potencijal doprinosa parlamentarne diplomacije u rješavanju aktualnih globalnih pitanja. Predsjednik Jandroković podsjetio je na Prvi parlamentarni summit Međunarodne krimske platforme odakle su upućene snažne poruke potpore Ukrajini i osude ruske agresije. Završno je iskazao zahvalnost Španjolskoj na punoj potpori pridruživanju Hrvatske europodručju, schengenskom prostoru te OECD-u, kao i inicijativi MED9.