Predsjednik Hrvatskog sabora Jandroković primio saveznog kancelara Republike Austrije Nehammera

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković primio je saveznog kancelara Republike Austrije Karla Nehammera koji boravi u posjetu Republici Hrvatskoj.

Bilateralni odnosi ocijenjeni su odličnima, prijateljskima i sadržajnima. Osobito je intenzivna suradnja u području gospodarstva, pri čemu je Austrija drugi najveći strani ulagač u Hrvatskoj, treća zemlja po broju turističkih posjeta te peta po pokazateljima bilateralne trgovinske razmjene. Predsjednik Sabora izrazio je očekivanje kako će skorašnji ulazak Hrvatske u europodručje pridonijeti daljnjem unapređenju bilateralnih gospodarskih odnosa, a nove iskorake za očekivati je i nakon što Hrvatska poslane članicom OECD-a.

U razgovoru o hrvatskom pridruživanju schengenskom prostoru, predsjednik Jandroković naglasio je kako je Hrvatska na tom putu ispunila najzahtjevniju proceduru dosad. Hrvatsku je punu spremnost za članstvo višekratno potvrdila Europska komisija, kao i Europski parlament nedavnim usvajanjem pozitivnog mišljenja. Predsjednik Sabora kazao je kako može razumjeti zabrinutost austrijske strane kada su u pitanju pojačane ilegalne migracije, no ističe i iznimno ozbiljan pristup nadležnih hrvatskih službi u učinkovitoj zaštiti vanjske granice Europske unije. I austrijski kancelar prepoznaje kako migrantski pritisci iz pravca Hrvatske prema sjeveru nisu velikog intenziteta. Potvrdio je kako na sastanku Vijeća za pravosuđe i unutarnje poslove 8. prosinca Austrija nema namjeru blokirati odluku o pristupanju Hrvatske schengenskom prostoru. Obostrano je istaknuta važnost vrednovanja individualnih postignuća svake od zemalja aspirantica. 
Komentirajući energetsku krizu, kao jednu od posljedica ruske agresije na Ukrajinu, sugovornici su se složili kako u kriznim okolnostima EU treba pokazati jedinstvo i solidarnost, čime će ojačati vlastitu otpornost. Predsjednik Jandroković pozdravio je ideju moguće suradnje dviju država u području energetike. Ukazao je na potencijale LNG terminala na Krku, kao vrijednog alternativnog pravca opskrbe plinom prema srednjoj i jugoistočnoj Europi. Povećanjem kapaciteta terminala i nadogradnjom prateće energetske infrastrukture Hrvatska se pozicionira kao značajno energetsko središte u široj regiji.