Predsjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Sabljar-Dračevac sudjelovala u obilježavanju Mjeseca svjesnosti o raku u dječjoj dobi

Zagreb - Predsjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Renata Sabljar-Dračevac sudjelovala je u četvrtak, u povodu obilježavanja Mjeseca svjesnosti o raku u dječjoj dobi, na svečanosti osvjetljavanja vodenog zida zagrebačkih fontana. Projiciranjem zlatne vrpce: simbolom djeteta koje se bori s malignom bolesti, svečanost je i ove godine inicirala udruga Krijesnica, osnovana za pomoć djeci i obiteljima suočenima s malignim bolestima.

Geslo ovogodišnje kampanje glasi: ,,Kada borba traje, podrška je ta koja nadi svjetlo daje", a namjera kampanje je još jednom naglasiti  važnost njegovanja empatije, međusobnog razumijevanja, izgradnje zajednice u kojoj ćemo se više uvažavati i nesebično pomagati. Na svečanosti su prisustvovali i predstavnici Ministarstva zdravstva, Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, predstavnici brojnih udruga te liječnici onkolozi. 

U znak podrške djeci i obiteljima koji se bore s malignom bolesti te osvještavanja javnosti o problemima s kojima se tijekom i nakon liječenja suočavaju, prisutnima se obratila predsjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Renata Sabljar-Dračevac. Uputila je svim malim pacijentima koji se bore s malignom bolesti i svima koji im pomažu na putu ozdravljenja riječi podrške i zahvale na svom njihovom trudu.

 -Djeca su najvažniji i najranjiviji članovi našeg društva, pogotovo djeca oboljela od malignih bolesti, rekla je Sabljar-Dračevac. Istaknula je kako je u bitci protiv  te opake bolesti zajednički trud važan na putu do ozdravljenja te da je jedan od vrlo važnih čimbenika u uspješnom liječenju osjetljivost javnosti za probleme djece oboljele od malignih bolesti, uz podršku roditeljima. - Okružje malog bolesnika, gdje mu roditeljska ljubav uz podršku zajednice daje dodatnu snagu da izdrži, često je od presudne važnosti na njegovom trnovitom putu do izlječenja, naglasila je.

- Pružanje adekvatne skrbi treba biti jedan od prioriteta svakog društva, osobito danas kada statistike pokazuju trend povećanja oboljelih. Da bi se osigurala odgovarajuće organizirana skrb za bolesnu djecu, uz podršku njihovim obiteljima, potrebna je i dobra podrška zdravstvenog sustava. Njome preveniramo bolest, rano je otkrivamo i pravovremeno liječimo uz najviše standarde i dostignuća. Zadatak svih nas, a posebno nadležnih institucija, mora biti smanjenje pojavnosti i smrtnosti od raka te produljenje i povećanje kvalitete života svih oboljelih, kazala je Renata Sabljar-Dračevac.