Predsjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Renata Sabljar-Dračevac uputila čestitku u povodu Svjetskog dana mentalnog zdravlja

Zagreb - U povodu Svjetskog dana mentalnog zdravlja, koji se obilježava 10. listopada, predsjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Renata Sabljar-Dračevac uputila je čestitku, u svoje osobno ime i u ime Odbora, svim udrugama, stručnjacima i osobama s poremećajima mentalnog zdravlja, kao i članovima njihovih obitelji te najiskreniju zahvalu i podršku na svemu što čine na području unaprjeđenja i zaštiti mentalnog zdravlja. U čestitci, među ostalim, navodi: 

„Mentalni poremećaji predstavljaju jedan od važnijih javnozdravstvenih problema kod nas i u svijetu te su po broju oboljelih pri samom vrhu najčešćih bolesti.  Broj oboljelih od depresije, kao jednog od najozbiljnijih mentalnih poremećaja, posljednjih godina se znatno povećao, stoga na ovaj dan podsjećamo na važnost ulaganja u sustav podrške mentalnom zdravlju i njegovu promicanju  te destigmatizaciji osoba narušenog mentalnog zdravlja. 

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), jedna od pet osoba suočava se s teškoćama mentalnog zdravlja, no nažalost  samo jedna trećina njih ima stručnu pomoć. Ovogodišnji slogan koji preporučuje Svjetska federacija za mentalno zdravlje (WFMH) u suradnji sa SZO-om je: “Učinimo mentalno zdravlje i dobrobit za sve globalnim prioritetom“. 

Ovim putem želim također podsjetiti sve naše građane na važnost brige o mentalnom zdravlju, istaknuti potrebu da informacije o mentalnom zdravlju budu vidljive   i dostupne u svakodnevnom medijskom i društvenom prostoru. S time ćemo  ujedno utjecati na smanjenje stigme i predrasuda vezanih uz traženje stručne pomoći. Jer, nedobivanje pravovremene stručne pomoći, nedostatak praćenja, nedovoljna dostupnost pomoći, duge liste čekanja, nedostatak  percipirane potrebe za traženjem stručne pomoći te stigmatizacija, sram i strah, samo su neki od važnijih problema na ovom području. Zbog svega navedenog trebamo što hitnije donijeti Strateški okvir razvoja mentalnog zdravlja 2022. – 2030. Ali da bismo se doista kvalitetno brinuli o mentalnom zdravlju naših građana, primarna, sekundarna i tercijarna  briga trebaju biti objedinjene.“

Sabljar-Dračevac je nadalje naglasila kako se važnost Svjetskog dana mentalnog zdravlja ogleda u tome da se osobnim osvrtom usmjerimo na to kako nam određena aktivnost koristi u životu te kako treba poticati druge da više promišljaju o ulaganju u vlastito mentalno zdravlje.  Zaključno je poručila da na ovaj dan  treba osvijestiti kako jednostavne aktivnosti mogu doprinijeti i pomoći kad smo pod stresom ili nam je teško, te koliko su one važne i učinkovite za održavanje mentalnog, a time i općeg zdravlja.