Predsjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Renata Sabljar-Dračevac sudjelovala na panelu posvećenom skrbi o onkološkim bolesnicima

Zagreb - Predsjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Renata Sabljar-Dračevac sudjelovala je na virtualnom panelu pod nazivom "4th Virtual Heroic Policy Meetup" u sklopu nastavka pilot-projekta HEROIC o temi skrbi o onkološkim bolesnicima.

HEROIC je javnozdravstveno edukativni projekt s čijim provođenjem je započela Hrvatska liga protiv raka 2019. Projekt se temelji na suvremenom trendu integrativne onkološke prakse i sverastućeg koncepta življenja s rakom i “preživljavanja” nakon dijagnoze raka. 

Nastavak HEROIC projekta odvija se pod sloganom „Otkrij (za) život!". Virtualni događaj posvećen je osnaživanju svijesti o važnosti ranog otkrivanja raka te modernog pristupa u screeningu koji uključuje i personalizirani pristup u dijagnostici s ciljem što učinkovitijeg liječenja uz osvrt na jednaku dostupnost svim građanima Europske unije i diljem Hrvatske. Takvim pristupom daje se mogućnost da se na vrijeme spase životi te da se na vrijeme otkrije i izliječi zloćudna bolest. 

Na virtualnom panelu, uz predsjednicu Odbora Sabljar-Dračevac, ujedno i predsjednicu nestranačke skupine "Zastupnici u borbi protiv raka“, sudjelovali su i priznati stručnjaci s područja onkologije, predstavnici Ministarstva zdravstva, predstavnik Europskog parlamenta te predstavnici udruga oboljelih i liječenih od raka. 

Predsjednica Odbora Sabljar-Dračevac istaknula je djelovanje nestranačke skupine "Zastupnici u borbi protiv raka“ i Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku, pogotovo kroz podizanje svijesti javnosti u borbi protiv raka, pružanja podrške oboljelima te promicanja bolje kvalitete života za one koji su pobijedili rak. 

Istaknula je nužnost osiguranja jednakog pristupa u liječenju, odnosno personaliziranoj terapiji za sve bolesnike i potrebu provođenja adekvatnih testiranja u dobro opremljenim ustanovama za dijagnostiku. Presudno i vrlo važno je odgovarajuće testiranje, stoga trebamo osigurati suvremenu dijagnostičku opremu, ali i uspostaviti rad centara za personaliziranu terapiju u onkologiji, što je sve navedeno i u  Nacionalnom planu borbe protiv raka 2020. – 2030., naglasila je Sabljar-Dračevac. 

Implementacija digitalne onkološke mreže, razmjena onkoloških podataka, umrežavanje ustanova za dijagnostiku i referentnih centara, odnosno osnaživanje cijele nacionalne mreže ustanova je neophodna. Jer, svaki pacijent treba doći na vrijeme do prave informacije, pravodobno znati što sve može tražiti i kome se treba javiti, istaknula je u svom izlaganju.

Personalizirana medicina nije i ne smije biti ekskluzivna medicina, a ciljane terapije trebaju biti dostupne svima. Neophodno je oformiti centar za personaliziranu medicinu i uspostaviti sustav genetskog savjetovanja te omogućiti genetsko testiranje svima kojima je potrebno, a svakako treba ulagati u ljudske potencijale i kadrove, naglašeno je u raspravi.

Nedostaju specijalizacije iz medicinske genetike i radioterapije, na čemu treba također žurno poraditi. U viziji Nacionalnog plana borbe protiv raka 2020. – 2030. zacrtano je dostizanje zapadnoeuropskog prosjeka, odnosno poboljšanje ranog otkrivanja raka i ishoda liječenja, na čemu svi još trebaju poraditi i za što se svi još više trebaju zalagati, zaključeno je na kraju panela, uz poruku da svatko od nas može učiniti nešto herojsko u borbi protiv raka.