Predsjednica Odbora za poljoprivredu Petir sudjelovala na otvaranju Državne konjogojske izložbe i Sajma zadrugarstva, obrta i turizma

Sunja - Predsjednica Odbora za poljoprivredu Marijana Petir sudjelovala je u nedjelju na svečanom otvaranju XXVI. Državne konjogojske izložbe i Sajma zadrugarstva, obrta i turizma koji su se održali na Sajmištu u općini Sunja. 

Na izložbi su izložena najbolja grla naših autohtonih pasmina konja, a zastupnica Petir i državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak, dodijelili su nagrade i priznanja najboljima. Šampionom hrvatskog posavca proglašen je pastuh Patrik, vlasnika Miroslava Carena iz Siska, dok je šampionka hrvatskog hladnokrvnjaka kobila Luna sa ždrebetom, vlasnika Ivana Kosara iz Potoka. 

- Ove godine obilježavamo dvadesetu obljetnicu usvajanja mog amandmana kojim je u državnom proračunu osigurana potpora za uzgoj autohtonih pasmina konja radi očuvanja genetskog nasljeđa i biološke raznolikosti što je doprinijelo tomu da se broj grla iz godine u godinu povećava, rekla je Marijana Petir i zahvalila svim uzgajivačima konja koji s velikom ljubavlju i predanošću brinu o našim autohtonim pasminama kao i očuvanju hrvatskog sela.

- U sljedećem proračunskom razdoblju za poljoprivredu i ruralni razvoj osigurano je 5 milijardi eura, no taj novac moramo programirati na način da dobijemo dodanu vrijednost, rekla je Petir i dodala kako je u tom procesu važno čuti što poljoprivrednicima treba da bi nastavili proizvoditi hranu za nas, što treba stanovnicima sela da bi ostali živjeti na selu. Petir je dodala da je važno autohtone pasmine konja, vožnju zaprega i našu bogatu kulturnu i tradicijsku baštinu staviti u funkciju ruralnog turizma što će doprinijeti očuvanju te baštine i osiguravanju dodatnih izvora prihoda za stanovnike sela.