Predsjednica Odbora za poljoprivredu Marijana Petir sudjelovala na izboru najuzornije hrvatske seoske žene

Čakovec – Predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora Marijana Petir sudjelovala je u subotu na 22. Izboru za najuzorniju hrvatsku seosku ženu u organizaciji udruge „Uzorne seoske žene“ i pod pokroviteljstvom Odbora za poljoprivredu Hrvatskoga sabora.

Stručni žiri je odlučio da titula najuzornije hrvatske seoske žene pripadne Antoniji Mrzlić Budak iz Istarske županije, za prvu pratilju izabrana Ivančica Kudlek iz Sisačko-moslavačke županije dok je za drugu pratilju izabrana Kristina Ivić iz Brodsko-posavske županije. 

Petir je tom prigodom istaknula kako Odbor za poljoprivredu radi na podizanju svijesti javnosti o važnosti ruralnog područja, kako zbog važnosti tog prostora za proizvodnju hrane, tako i zbog vrednovanja rada seoskih žena, koje, kako je naglasila, brinući o obitelji, poljoprivrednoj proizvodnji, čuvajući našu tradiciju, običaje i kulturno nasljeđe, u većini slučajeva rade bez primjerene naknade. Također je naglasila kako je potrebno raditi na jačanju ekonomskog i socijalnog položaja žena u ruralnim područjima te rekla da je u  tom smislu Odbor za poljoprivredu predložio i inicirao uključivanje mjera koje će pripomoći unapređenju položaja žena na ruralnim područjima u Nacionalni strateški plan u okviru Zajedničke poljoprivredne politike i Strategiju poljoprivrede Republike Hrvatske do 2030. godine. 

–U više navrata smo otvarali raspravu o ovoj temi, predlagali konkretne mjere, na našu inicijativu u sklopu Nacionalnog plana za ravnopravnost spolova 2021. – 2024., Ministarstvo poljoprivrede je preuzelo provođenje mjera koje će unaprijediti položaj žena na selu, a pri donošenju izmjena i dopuna Zakona o poljoprivrednom zemljištu usvojen je amandman Odbora kojim je uvedeno bodovanje za žene poljoprivrednice, sve kako bi ih se potaknulo na bavljenje poljoprivredom i time priznala njihova multifunkcionalna uloga u ruralnim područjima, rekla je Petir te dodala kako je potrebno razmišljati o modelu za reguliranje profesionalnog statusa seoskih žena.

–Zadivljena sam svestranošću i požrtvovnošću žena koje se natječu za titulu najuzornije hrvatske seoske žene večeras u Čakovcu. Za mene ste sve pobjednice, zaključila je Petir zahvalivši svim seoskim ženama na njihovom trudu i radu koji ulažu u očuvanje i razvoj ruralnih područja.

Zastupnik Siniša Jenkač je u ime Odbora za poljoprivredu bio član stručnog žirija koji nije imao nimalo lak zadatak da između 17 kandidatkinja iz 13 županija odabere pobjednicu.