Predsjednica Odbora za poljoprivredu Marijana Petir održala sastanak s predstavnicima uzgajivača simentalskog goveda

Zagreb - Predsjednica Odbora za poljoprivredu Marijana Petir održala je u petak sastanak s predstavnicima Saveza udruga uzgajivača simentalskog goveda Zagrebačke županije i Grada Zagreba i Središnjeg saveza hrvatskih uzgajivača simentalskog goveda te pročelnikom Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije Josipom Kraljičkovićem.  

Na sastanku je predstavljen Projekt „Regionalni centar za razvoj stočarstva Dubrava“ čija je izgradnja planirana za potrebe uzgajivača svih vrsta stoke na području Zapadne Hrvatske, na kojem djeluje 15 uzgojnih udruženja s oko 50 000 uzgajivača. Inicijativa za izgradnju centra pokrenuta je još 2018. godine. U proračunu za slijedeću godinu osigurano je 1 milijun kuna za izradu projektno-tehničku dokumentacije, od čega je 600 tisuća kuna iz sredstava Zagrebačke županije, a 400 tisuća kuna iz sredstava Ministarstva poljoprivrede.

– Predsjednici Odbora za poljoprivredu Marijani Petir predstavili smo projekt Regionalnog centra za razvoj stočarstva Dubrava. Vrlo smo zadovoljni današnjim sastankom, a posebice razumijevanjem gospođe Petir za probleme razvoja hrvatskog stočarstva i stočara, kao i za njihov razvoj i opstanak gospodarstava, rekao je Josip Kraljičković i dodao kako je Zagrebačka županija u Proračunu za 2022. godinu osigurala milijun kuna za osnivanje trgovačkog društva koje će biti nositelj spomenutog projekta. 

 – Čekamo desetljećima ovu priliku i ovaj projekt i sada je pravo vrijeme da ga započnemo i u skorije vrijeme završimo i to 100 posto financiran iz EU sredstava i hrvatskoga proračuna. Ovim projektom će 50.000 poljoprivrednih gospodarstava i uzgajatelja stoke dobiti  priliku za bolju i sigurniju budućnost i ostanak na našim gospodarstvima i na hrvatskom selu, rekao je predsjednik Saveza udruga uzgajivača simentalskog goveda Zagrebačke županije i Grada Zagreba Damir Horvatić.

Rečeno je kako su s idejom i potrebom za centrom upoznate sve relevantne institucije, a punu podršku njegovoj izgradnji dala su uzgojna udruženja, Općina Dubrava, Zagrebačka županija i Ministarstvo poljoprivrede. Isto tako, naglašeno je kako je procijenjena vrijednost investicije 53 milijuna kuna, a sredstva se planiraju osigurati iz europskih fondova i državnoga proračuna. 

Predsjednica Odbora za poljoprivredu Marijana Petir istaknula je da potreba za takvim centrom postoji kako bi se na jednom mjestu udrugama i savezima pružila stručna i logistička potpora u stalnom provođenju uzgojno-selekcijskog rada, informiranje i cjeloživotna edukacija uzgajivača te zajednička promocija i prodaja stoke. Rekla je da stanovnicima sela treba osigurati društvenu, komunalnu i socijalnu infrastrukturu kako bi imali sve potrebne uvjete za život, a poljoprivrednicima poljoprivrednu infrastrukturu kako bi unaprijedili proizvodnju i bili konkurentniji na tržištu.

Osnivanjem i izgradnjom Centra se namjerava izgraditi uzgojno-prodajna infrastruktura po uzoru na onu koju imaju uspješna uzgojna udruženja u srodnim uzgojima, primarno Austrije i Bavarske i koja na taj način uspješno rade više od 100 godina.