Potpredsjednik Sabora Željko Reiner primio marokansku veleposlanicu Nour El Houda Marrakchi

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner primio je u utorak veleposlanicu Kraljevine Maroka u Hrvatskoj Nour El Houda Marrakchi.

Potpredsjednik Sabora Reiner i veleposlanica El Houda Marrakchi razgovarali su o stanju bilateralnih odnosa između Hrvatske i Maroka koje su ocijenili vrlo dobrima, a posebno su se osvrnuli na mogućnosti i načine jačanja gospodarske i parlamentarne suradnje. Razmijenili su mišljenja i o pitanju Zapadne Sahare. 

- Maroko je važan gospodarski i politički partner Europske unije, tako i Hrvatske, te se radujemo budućoj suradnji EU-a i Maroka kako u područjima gospodarstva, sigurnosti, klimatske problematike te jačanju političkog dijaloga, kazao je potpredsjednik Sabora Reiner.

Govoreći o gospodarskoj suradnji Maroka i Hrvatske, potpredsjednik Sabora Reiner je izrazio uvjerenje kako bi uspostava Hrvatsko-marokanskog gospodarskog kluba mogla značajno doprinijeti jačanju gospodarskih odnosa između dvije zemlje jer za taj vid suradnje  postoji veliki potencijal u brojnim područjima kao što su: obnovljivi izvori energije, razmjena praksi u području turizma, drvnoj industriji, informacijskoj i komunikacijskoj tehnologiji, željezničke infrastrukture i brodogradnje. 

Što se tiče suradnje na parlamentarnoj razini, potpredsjednik Sabora Reiner je istaknuo kako bi razmjena posjeta na visokoj razini te jačanje izravnih kontakata parlamentaraca dviju država dali poticaj za brži napredak ostalih vidova suradnje. 

Osvrnuvši se na situaciju u Zapadnoj Sahari, veleposlanica El Houda Marrakchi je dala prikaz recentnih aktivnosti Maroka te još nekih međunarodnih čimbenika usmjerenih na pronalaženje rješenja vezanih uz status Zapadne Sahare. 

Potpredsjednik Sabora Reiner je izrazio nadu da će se dogovorom doći do rješenja koje je svima prihvatljivo i trajno. – Republika Hrvatska podržava napore UN-a i međunarodne zajednice za pronalaženje takvoga rješenja, kazao je Reiner te dodao kako Hrvatska tome doprinosi svojim aktivnostima na multilateralnoj razini kao što je npr. sudjelovanje u mirovnim misijama UN-a na tom području.